Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2009; 63(2): 86 .

Rozlúčili sme sa s doc. MUDr. T. Hildebrandom, CSc., nestorom východoslovenskej gastroenterológie

Mária Zakuciová Orcid.org  1, Peter Jarčuška Orcid.org  2

+ Pracoviště

Doc. MUDr. Tomáš Hildebrand, CSc. sa narodil 5. marca 1937 v Prahe. Rodina sa skoro po jeho narodení pres»ahovala do Liptovského Hrádku, kde navštevoval základnú školu a gymnázium. V roku1955 sa stal poslucháčom Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a celý jeho ďalší život bol spätý s medicínou v tomto meste. Štúdium všeobecného lekárstva ukončil roku 1961 s vyznamenaním.

Po absolvovaní štúdia pracoval rok „na umiestenku“ na chirurgickom oddelení vo Vyšných Hágoch. Roku 1962 nastúpil na I. internú kliniku Fakultnej nemocnice v Košiciach na Rastislavovej 43. Jeho najvýznamnejšími učiteµmi boli profesor Póor a primár Cíger. Docent Hildebrand sa chcel pôvodne venova» kardiológii, ale pod vplyvom primára Cígera sa neskôr profiloval ako gastroenterológ a hepatológ. Na I. internej klinike pôsobil spočiatku ako sekundárny lekár, v rokoch 1966–1977 ako odborný asistent a v rokoch 1977–1982 ako ordinár pre gastroenterológiu. Počas pôsobenia na tomto pracovisku dosiahol prvú a druhú atestáciu z internej medicíny. Po obhájení dizertačnej práce na tému Niektoré poznatky o metabolizme brómsulfoftaleínu pri vírusovej hepatitíde získal titul kandidáta vied. Roku 1982 prechádza ako ordinár pre gastroenterológiu na II. internú kliniku Fakultnej nemocnice Trieda SNP 1. Roku 1987 bol menovaný za prednostu I. internej kliniky Fakultnej nemocnice na Triede SNP 1, v tejto funkcii pôsobil do roku 2003.

Docent Hildebrand absolvoval viacero pobytov na gastroenterologických pracoviskách. Roku 1962 absolvoval mesačnú stáž na II. internej klinike 1. LF UK v Prahe, odvtedy trvalo jeho dlhoročné priateµstvo s docentom Šetkom. Roku 1966 absolvoval stáž na internej klinike v Jene a vo Fakultnej nemocnici Charitée v Berlíne. O rok neskôr absolvoval mesačný pobyt na Všezväzovom inštitúte gastroenterológie v Moskve. Roku 1989 pobudol mesiac na Mediziniche Akademie v Mainzi. Roku 1992 stážoval na gastroenterologických klinikách v Londýne, Edinburghu a Birminghame a o rok neskôr na Klinikum Grosshadern v Mníchove. Zo všetkých pobytov si odniesol nielen cenné odborné skúsenosti, ale aj osobné kontakty. Docent Hildebrand bol vynikajúcim človekom, lekárom, internistom, gastroenterológom a hepatológom. V jeho medicínskej praxi bol vždy na prvom mieste osud pacienta, pre ktorého by urobil všetko, čo bolo v jeho silách. Úcte k pacientovi učil aj svojich nasledovníkov. Bol pokračovateµom práce primára Cígera, ktorý bol pionier gastroenterológie na východnom Slovensku a na I. internej klinike založil gastroenterologickú a hepatologickú školu. Docent Hildebrand zaviedol do klinickej praxe viacero metodík: roku 1976 kolonoskopiu, roku 1984 sklerotizáciu ezofágových varixov, koncom osemdesiatych rokov ERCP. Jeho láskou však boli choroby pažeráka. Ako prvý na Slovensku zaviedol manometriu pažeráka, na ktorú získal aj patent. Venoval sa aj pH-metrii pažeráka a vyšetreniu motility tráviaceho traktu.

Docent Hildebrand bol zakladajúcim členom Slovenskej spoločnosti pre gastroenterológiu a výživu a Slovenskej hepatologickej spoločnosti. V obidvoch spoločnostiach pracoval desiatky rokov ako člen výboru a bol aj podpredsedom výboru oboch spoločností. Pracoval aj ako člen výboru Slovenskej internistickej spoločnosti. Bol čestným členom Českej gastroenterologickej spoločnosti. Pracoval aj ako vedecký sekretár spolku lekárov v Košiciach. Bol dlhoročným členom International Gastro-Surgical Club. Pracoval ako člen redakčnej rady Vnitřního lékařství, Československé gastroenterologie a hepatologie, Eating Pattern and Weight.

Docent Hildebrand bol obµúbeným pedagógom. Niekoµko desa»ročí prednášal vnútorné lekárstvo, gastroenterológiu a hepatológiu na Lekárskej fakulte UPJŠ aj v postgraduálnych kurzoch. Jeho prednášky boli aktuálne, koncízne, okorenené štipkou vtipu a vyžarovala z nich jeho µudská aj medicínska múdros». Jedno funkčné obdobie bol prodekanomLekárskej fakulty UPJŠ. Vychoval v doktorov filozofie (PhD.) v odbore vnútorné lekárstvo. Bol spoluautorom 3 vysokoškolských učebníc, z toho jednej zahraničnej. Docent Hildebrand bol zakladateµom Gastroenterologických dní, ktoré sa už vyše 20 rokov konajú na jeseň v Bardejovských kúpeµoch. Bol spoluzakladateµom východoslovenských lekárskych dní. Roku 1986 a 1995 bol prezidentom Československého gastroenterologického kongresu s medzinárodnou účas»ou (v Košiciach a v Bardejove). Roku 1996 moderoval sympózium o motilite pažeráka na konferencii International Gastro-Surgical Club v Aténach. Na domácich a zahraničných konferenciách odprednášal množstvo prednášok. Bol riešiteµom a spoluriešiteµom viacerých rezortných výskumných úloh, oponentom dizertačných a habilitačných prác. Publikoval vyše sto pôvodných vedeckých prác, z toho približne tretinu v zahraničí, bol citovaný v domácej, ale hlavne zahraničnej literatúre. Docent Hildebrand bol držiteµom mnohých ocenení za medicínsku a pedagogickú prácu, ich výpočet by zabral rozsiahle miesto, avšak jeho skromnos» by určite nedovolila, aby sme ich tu vymenovali.

Docent Hildebrand mal tri deti, najmladší syn sa vybral v jeho šµapajach a je poslucháčom posledného ročníka LF UPJŠ. Veµkou oporu v živote mu bola manželka Anna, ktorá pracuje ako vrchná sestra na operačných sálach. Medzi záµuby docenta Hildebranda patrila literatúra, prednostne poézia, história a práca v záhradke. Keďže drvivú väčšinu svojho času venoval medicíne, na záµuby mu ostávalo pomerne málo času. Docent Hildebrand bol vzdelaný, sčítaný a vtipný človek s veµkým nadhµadom. Jeho posledné roky života však boli poznačené dlhotrvajúcou chorobou. Ani v týchto časoch nestratil pozitívny pohµad na život a svojim optimizmom dokázal aj v čase choroby ním „nakazi»“ svojich kolegov a známych. 14. marca 2007 sa pri príležitosti jeho 70. narodenín uskutočnil v Košiciach Krajský gastroenterologický a hepatologický seminár. Na seminári zazneli prednášky významných slovenských odborníkov a jeho žiakov, ale celým seminárom sa ako hlavné posolstvo niesla úcta a láska jeho kolegov k pánovi docentovi. Posledný rok jeho života bol poznamenaný veµkým utrpením, ktoré však statočne znášal. Docent Hildebrand skonal 13. 12. 2008.

Hovorí sa, že kto žije v srdciach, nezomrel. Docent Hildebrand si svojim životom a prácou zaslúžil navždy miesto v srdciach µudí, s ktorými žil a pracoval. Vážený pán docent, nikdy na Teba nezabudneme a budeme naďalej rozvíja» Tvoj µudský a medicínsky odkaz. Čes» Tvojej pamiatke.

MUDr. M. Zakuciová, doc. MUDr. P. Jarčuška
I. interná klinika LF UPJŠ a FNLP v Košiciach

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test