Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2008; 62(6) 348-349.

Profesor MUDr. Anton Vavrečka, CSc., sedemdesatročný

Igor Páv Orcid.org  1

+ Pracoviště

Prof Anton Vavrečka 5. septembra 2008 oslávil 70. narodeniny.

CSGH 6/2008

Jubilant sa narodil sa v roku 1938 v Jakubčovi-ciach, okres Opava, gymnázium skončil v Bílovci a v roku 1956 začal študova» na Lekárskej fakulte Palackého univerzity v Olomouci, ktorú v roku 1962 úspešne ukončil. Na lekársku prax nastúpil v roku 1962 ako sekundárny lekár interného oddelenia vo vtedajšom OÚNZ v Dunajskej Strede. Po atestácii z vnútorného lekárstva 1. stupňa v roku 1965 začal pracova» ako ambulantný internista v OÚNZ Dunajská Streda. Často spomína na svoje začiatky, napr. na zastupovanie vo Velkom Mederi a prácu v Dunajskej Strede, a hlavne na to, ako musel zača» vykonáva» aj rádio diagnostické vyšetrenia tráviaceho traktu v rámci vnútorného lekárstva, čo sa nám súčasníkom a novej generácii sa môže zda» ako veµmi vzdialené. Možno práve táto skúsenos» ho priviedla na životnú pú» v odbore gastroenterológie a v invazívnych endoskopických metódach využívajúcich rtg žiarenia. Roku 1968 úspešne atestoval z vnútorného lekárstva 2. stupňa a stal sa zástupcom primára interného oddelenia v Dunajskej Strede. V roku 1975 nastúpil ako ordinár pre gastroenterológiu a vedúci pracoviska gastrointestinálnej endoskopie na 3. internej klinike LF Univerzity Komenského v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch, kde začal rozvíja» endoskopické vyšetrovacie metodiky tráviaceho traktu, ktoré sa mu stali láskou počas jeho lekárskej činnosti.

V roku 1977 úspešne atestoval v odbore gastroenterológia.

Okrem lekárskej činnosti sa podieµal aj na vedeckej činnosti a dosiahol v roku 1982 titul kandidáta lekárskych vied. S tým súvisí aj zavedenie ERCP vyšetrenia v našej vlasti na Slovensku a vykonanie prvej endoskopickej papilosfinkterotómie na území Československa v roku 1982. Taktiež v našej domovine zaviedol ako prvý sklerotizáciu varixov pažeráka u detí.

V rokoch 1981 až 1985 pracoval ako námestník riaditeµa NsP akademika L. Dérera pre LPS a dosiahol atestáciu v odbere sociálneho lekárstva a organizácie zdravotníctva. Neskôr, od roku 1986 sa stal najprv asistentom katedry vnútorného lekárstva vtedajšieho IVZ a následne v roku 1989 docentom katedry vnútorného lekárstva. Založil subkatedru gastroenterológie IVZ, ktorej sa stal vedúcim.

V roku 1992 zakladá Internú kliniku gastroenterologickú IVZ ako zatiaµ jedine špecializované gastroenterologické pracovisko na Slovensku v NsP sv. Kríža v Podunajských Biskupiciach, ktoré bolo v roku 1997 pres»ahované do priestorov FN sv. Cyrila a Metoda, kde je doteraz, a v ktorom sa stal prednostom gastroenterologickej kliniky. V roku 1998 bol vymenovaný za profesora pre odbor vnútorné lekárstvo a doteraz vedie Katedru gastroenterológie Slovenskej zdravotníckej univerzity. Okrem týchto funkcií a činností vykonával do roku 2003 funkciu hlavného odborníka MZ SR pre gastroenterológiu. V roku 2002 úspešne dosiahol atestáciu z hepatológie.

Pod jeho vedením sa Gastroenterologická klinika profilovala ako klinika poskytujúca hlavne špecializované endoskopické výkony ako ERCP vyšetrenie (endoskopické vyšetrenie žlčových ciest a pankreatického vývodu), vonkajšie drenáže žlčových ciest, implantácie self expanding drenov do žlčových ciest, do pažeráka a hrubého čreva. Taktiež ako prvé pracovisko na Slovensku sa začali pod jeho vedením vykonáva» endosonografické vyšetrenia pažeráka, žalúdka a pankreasu. V roku 2005 bola zavedená kapsulová endoskopia, ktorá je poskytovaná pre všetkých pacientov z celého Slovenska.

Pán profesor Vavrečka bol najprv členom výboru Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti a predsedom sekcie gastrointestinálnej endoskopie (1986-1990) a následne (1990 -2002) predsedom Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. V rokoch 1991-1992 bol aj predsedom Československej gastroenterologickej spoločnosti. Tiež členom výboru hepatologickej spoločnosti a v rokoch 1994 až 2002 podpredsedom Slovenskej lekárskej spoločnosti. Bol ocenený aj čestným členstvom v Českej, Maďarskej, Poµskej, Juhoslovanskej a Talianskej gastro enterologickej spoločnosti.

Jeho celoživotná práca bola opakovane ocenená mnohými vyznamenaniami. Spomeniem pamätnú medailu Guotha (1983), zlatú medailu SLS (1988, 1989), cenu prezídia Československej lekárskej spoločnosti J. E. Purkyneho (1989), cenu odbornej spoločnosti za najlepšiu publikáciu (1984, 1994), čestné členstva v Slovenskej gastroenterologickej a lekárskej spoločnosti.

Pán profesor Vavrečka je pedagógom, ktorý vedel zauja» svojimi fundovanými prednáškami poslucháčov a ktorého prednášky o podžalúdkovej žµaze, ktorá bola osobitne jeho srdcovou záležitos»ou, boli vždy obohatením o nové poznatky. V súčasnosti prednáša na Slovenskej zdravotníckej univerzite, na podujatiach Slovenskej lekárskej a gastroenterologickej spoločnosti. Patrí medzi zakladateµov odborného podujatia Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Gastrofóra - podujatia, bez ktorého si už ani gastroenterológovia nevedia predstavi» začiatok žiadneho kalendárneho roku.

Jeho publikačná aktivita je obdivuhodná. Hlavne treba spomenú» jeho monografiu „Diagnostická liečebná endoskopia žlčových ciest a pankreasu" vydanú roku 1988, ktorá už zaslúžene patrí do Zlatého fondu slovenskej odbornej medicínskej literatúry a ktorá má stále čo poveda» čitateµom aj po 20 rokoch. Okrem toho je autorom mnohých častí monografií, ktoré sa týkali témy podžalúdkovej žµazy alebo gastroenterológie - či už spomeniem diela prof P. Dítě: Základy digestivní endoskopie, prof P. Frič: Digestivní endoskopie a laparoskopická chirurgie alebo prof I. Ďuriš: Princípy internej medicíny, v slovenskom vydaní kolektívu autorov Gastroenterológia. Prof Vavrečka je autorom 175 domácich a 44 zahraničných publikácii, citovaný bol 96 domácimi a 48 zahraničnými autormi a počet jeho prednášok je vyše 850. Je členom redakčných rád odborných časopisov, napr. Česká a slovenská gastroenterológie a hepatológie, kde je zástupcom šéfredaktora pre Slovensko, Medicínsky monitor, World Journal of Gastroenterology, Hepatogastro enterology.

Pán profesor Vavrečka je obetavý lekár, neúnavný v starostlivosti o pacienta, neúnavný a vysoko-erudovaný v invazívnych endoskopických vyšetrovacích metódach, ako je ERCP vyšetrenie a vonkajšie drenáže žlčových ciest. Svojou prácou navždy vyoral hlbokú brázdu na poli slovenskej medicíny v odbore gastroenterológie. Zaslúžil sa o výchovu novej generácie slovenských gastro enterológov Z môjho uhµa pohµadu je určite symbolické, že rodák z českých zemí prišiel na Slovensko a podieµal sa na rozvoji slovenskej medicíny tak, ako po roku 1918 prišlo mnoho učiteµov, učencov a vzdelancov z Čiech, ktorí nezabudnuteµným spôsobom pozdvihli vzdelanie, vedu a umenie na Slovensku a vychovali vzdelané generácie Slovákov.

V mene pracovníkov Gastroenterologickej kliniky a tiež v mene endoskopických sestier, bez pomoci ktorých si invazívnu endoskopiu nemôžeme ani predstavi», blahoželáme prof Antonu Vavrečkovi k jeho životnému jubileu všetko najlepšie, veµa pevného zdravia, mnoho osobných a pracovných úspechov a veµa tvorivého elánu v jeho rozsiahlych aktivitách. Kiežby aj nová generácia lekárov mala tolko elánu a nevyčerpateµnej endoskopickej energie, ako ju má stále pán profesor Vavrečka.

Za kolektív spolupracovníkov
MUDr. Igor Páv, PhD.
FNsP Bratislava, SR

Ke gratulaci se připojuje též redakční rada časopisu Česká a slovenská gastroenterológie a hepatológie.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test