Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

NAŠE SKÚSENOSTI S VYUŽÍVANÍM MULTISLICE COMPUTER TOMOGRAPHY (MSCT) ENTEROKLÝZY A MSCT KOLONOGRAFIE PRI DIAGNOSTIKE PATOLOGICKÝCH ZMIEN TENKÉHO A HRUBÉHO ČREVA

Ľubomír Skladaný Orcid.org  

+ Pracoviště

ÚVOD

Za posledných 10 rokov došlo k obrovskému rozvoju zobrazovacej techniky tenkého a hrubého čreva zo strany rádiodiagnostiky. Klasická enteroklýza a irigografia pod fluoroskopickou kontrolou bola plne nahradená technikou MultiSlice Computer Tomography enteroklýzou a kolonografiou. Princípom vyšetrení je skutočnos», že počas jedného CT vyšetrenia v trvaní do 1 minúty a súčasného intravenózneho podávania kontrastnej látky, možno namera» množstvo dát (vrstiev) z celej dutiny brušnej a malej panvy , s cieµom postprocessingu (v 2D a 3D mode aj s možnos»ou virtuálnej kolonoskopie). Výsledkom sú obrázky hodnotiace patologické zmeny intraluminálne, intramurálne aj extraluminálne v priebehu tenkého a hrubého čreva.Dodatočným bonusom z jedného vyšetrenia je posúdenie viscerálnych párových a nepárových vetiev aorty – CT angiografia, posúdenie LU intra a retroperitoneálne, skeletu, svalov, závesného aparátu tenkého a hrubého čreva.

PACIENTI A METÓDY

Za obdobie 13 mesiacov (január 2004–február 2005) sme vyšetrili celkom 64 pacientov s rôznych klinických odborov a ambulancií, s podozrením na zápalové a nezápalové typy ochorení hrubého čreva. Súbor pacientov tvorilo 48 žien a 16 mužov vo veku od 14 do 83 rokov. V tom istom období sme vyšetrili 46 pacientov z rôznych klinických odborov a ambulancií s podozrením na rôzne typy ochorení tenkého čreva. Súbor predstavovalo 28 žien a 18 mužov vo veku od 14–78 rokov.

Všetky vyšetrenia boli realizované na CT prístroji fy GE Light Speed 16 (slice 1,25–0,625 mm, 140 kV, 120–380 mAs, 16× 0,625, kolimácia 10 mm, k.l.v 40. sekunde vyšetrenia).

Príprava pacientov predstavovala pri tenkom čreva 2–3 hodinovú pitnú kúru vodou s k.l. per os a následne vyšetrenie s 1–2 amp. Buscopanu i.v. a podávaná kontrastná látka cez tlakovú striekačku intravenózne. Pred vyšetrením hrubého čreva pacienti absolvovali prípavu ako pred endoskopickou kolonoskopiou , následne bol per rektum insuflovaný vzduch, podaná k.l. intravenozne tlakovou striekačkou počas CT vyšetrenia. Po oboch typoch vyšetrení bol vykonaný postprocessing na Advantage workstation 4.1 na báze LINUX operačný systém s prepočtom v programe Volume Viewer – MPR , MIP, 3D Volume Render. Dodatočne sa dali urobi» aj endoluminal navigation (virtuálna kolonoskopia- len výberovo pre časovú náročnos»), ďalej aj CT angiografiu podµa potreby.

VÝSLEDKY

Pri vyšetrení tenkého čreva sme vyšetrili pacientov s podozrením na morbus Crohn a jeho komplikácie, lymfoproliferatívne ochorenie, leiomyom tenkého čreva, Meckelov divertikel, cievny ileus, benígne lézie/malígne lézie steny tenkého čreva. Na CT kolonografiu boli poukazovaní pacienti, ktorí nezvládli endoskopickú kolonoskopiu, s podozrením na morbus Crohn, colitis ulcerosa, divertikulóza/divetikulitis, kolorektálny karcinom, benígne lézie, prolaps rekta, pneumoperitoneum/ileus hrubého čreva.

ZÁVER A DISKUSIA

MSCT enteroklýza a MSCT kolonografia plne nahrádzajú klasickú enteroklýzu, irigografiu, vhodne doplňajú, najmä u nespolupracujúcich pacientov, endoskopickú kolonoskopiu, nevýhodou je radiačná zá»až, podávanie k.l. intravenozne, nemožnos» terapeutického výkonu pri podozrení na polyp. V prednáške rozoberáme aj možnos» MR enteroklýzy a MR kolonografie v zrovnaní s CT diagnostikou.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test