Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

MANAŽMENT PANKREATICKEJ BOLESTI U CHRONICKEJ PANKREATITÍDY

Anton Vavrečka Orcid.org  1

+ Pracoviště

Chronická pankreatitída (CP) sa v 80–90 % manifestuje brušným algickým syndrómom. Zvyšných 10–20 % sú formy nebolestivé, najčastejšie ide o idiopatickú pankreatitídu vyššieho veku.

Boles» u CP má viacero príčin. Môže k nej vies» akútny zápal, postihnutie intrapankreatických nervov, stenóza dvanástnika, stenóza distálneho choledochu a ďalšie patologické zmeny. Jednou z častých príčin bolestí u CP je zvýšený intrapankreatický tlak spôsobený pseudocystou alebo obštrukciou pankreatických vývodov zvyčajne s následnou prestenotickou dilatáciou.

Stenózy a/alebo striktúry môžu by» lokalizované v oblasti Oddiho sfinktera alebo v ktorejkoµvek časti pankreatických duktov. Sú spôsobené ložiskovými fibrotickými zmenami, ktoré sprevádzajú autodigesciu a inflamáciu.

Boles» u CP môže ma» nielen rôznu patogenézu, ale aj intenzitu(od miernych až po kruté neznesiteµné bolesti) a dobu trvania. Môžu k nej vies» rozličné príčiny. Uvedené, ako i ďalšie faktory pochopiteµne ovplyvňujú manažment algického syndrómu u CP a je preto potrebné zdôrazni» u každého pacienta určitý individuálny prístup.

Vo všeobecnosti však platí, že liečba bolesti spočíva v konzervatívnych opatreniach – alkoholovej abstinencii (ktorú však pacienti s alkoholovou CP zvyčajne nedodržujú), diétnych opatreniach, aplikácii pankreatických extraktov a analgetík počnúc slabými až po opiáty.

Táto liečba môže by» a často aj býva efektívna. Je však isté, že nemôže by» dostatočne a trvalejšie účinná u pacientov, kde je boles» vyvolaná prítomnos»ou anatomických prekážok( stenóz, striktúr, konkrementov pseudocýst). Logicky dostatočne efektívne môže by» iba ich odstránenie. Možnos» rieši» tieto stavy poskytuje endoskopia a chirurgia.

Endoskopická liečba bolestí u CP je indikovaná iba u pacientov s výrazným algickým syndrómom, ktorý je rezistentný na konzervatívnu liečbu a je vyvolaný prekážkou toku pankreatickej š»avy do dvanástnika. Spočíva v pankreatickej papilosfinterotomii (ktorá môže by» konečným riešením u dysfunkcie pankreatického sfinktera alebo pankreas divisum), litotrypsii a extrakcii pankreatických konkrementov, v dilatácii stenóz a striktúr hlavného pankreatického vývodu s následnou implantáciou pankreatických stentov a drenáži pseudocýst.

Napriek vcelku dobrým výsledkom endoskopickej liečby algického syndrómu u indikovaných pacientov sa stále o tejto problematike diskutuje. Zvažujú sa predovšetkým dlhodobejšie výsledky endoskopickej liečby bolesti a porovnávajú sa s liečbou chirurgiou. Zatiaµ jediná existujúca prospektívna randomizovaná štúdia porovnávajúca liečbu endoskopickú a chirurgickú zistila lepšie dlhodobejšie výsledky liečby chirurgickej po 5 ročnom období sledovania.

Naše skúsenosti však ukazujú, že správne indikovaná a odborne vykonaná endoskopická liečba má svoje miesto v terapii algického syndrómu u pacientov s CP a približne u 50 % pacientov sa pozoruje dlhodobé zlepšenie aj po endoskopickej liečbe.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test