Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

MANAŽMENT PANKREATICKEJ BOLESTI U CHRONICKEJ PANKREATITÍDY

Anton Vavrečka Orcid.org  1

+ Affiliation

Chronická pankreatitída (CP) sa v 80–90 % manifestuje brušným algickým syndrómom. Zvyšných 10–20 % sú formy nebolestivé, najčastejšie ide o idiopatickú pankreatitídu vyššieho veku.

Boles» u CP má viacero príčin. Môže k nej vies» akútny zápal, postihnutie intrapankreatických nervov, stenóza dvanástnika, stenóza distálneho choledochu a ďalšie patologické zmeny. Jednou z častých príčin bolestí u CP je zvýšený intrapankreatický tlak spôsobený pseudocystou alebo obštrukciou pankreatických vývodov zvyčajne s následnou prestenotickou dilatáciou.

Stenózy a/alebo striktúry môžu by» lokalizované v oblasti Oddiho sfinktera alebo v ktorejkoµvek časti pankreatických duktov. Sú spôsobené ložiskovými fibrotickými zmenami, ktoré sprevádzajú autodigesciu a inflamáciu.

Boles» u CP môže ma» nielen rôznu patogenézu, ale aj intenzitu(od miernych až po kruté neznesiteµné bolesti) a dobu trvania. Môžu k nej vies» rozličné príčiny. Uvedené, ako i ďalšie faktory pochopiteµne ovplyvňujú manažment algického syndrómu u CP a je preto potrebné zdôrazni» u každého pacienta určitý individuálny prístup.

Vo všeobecnosti však platí, že liečba bolesti spočíva v konzervatívnych opatreniach – alkoholovej abstinencii (ktorú však pacienti s alkoholovou CP zvyčajne nedodržujú), diétnych opatreniach, aplikácii pankreatických extraktov a analgetík počnúc slabými až po opiáty.

Táto liečba môže by» a často aj býva efektívna. Je však isté, že nemôže by» dostatočne a trvalejšie účinná u pacientov, kde je boles» vyvolaná prítomnos»ou anatomických prekážok( stenóz, striktúr, konkrementov pseudocýst). Logicky dostatočne efektívne môže by» iba ich odstránenie. Možnos» rieši» tieto stavy poskytuje endoskopia a chirurgia.

Endoskopická liečba bolestí u CP je indikovaná iba u pacientov s výrazným algickým syndrómom, ktorý je rezistentný na konzervatívnu liečbu a je vyvolaný prekážkou toku pankreatickej š»avy do dvanástnika. Spočíva v pankreatickej papilosfinterotomii (ktorá môže by» konečným riešením u dysfunkcie pankreatického sfinktera alebo pankreas divisum), litotrypsii a extrakcii pankreatických konkrementov, v dilatácii stenóz a striktúr hlavného pankreatického vývodu s následnou implantáciou pankreatických stentov a drenáži pseudocýst.

Napriek vcelku dobrým výsledkom endoskopickej liečby algického syndrómu u indikovaných pacientov sa stále o tejto problematike diskutuje. Zvažujú sa predovšetkým dlhodobejšie výsledky endoskopickej liečby bolesti a porovnávajú sa s liečbou chirurgiou. Zatiaµ jediná existujúca prospektívna randomizovaná štúdia porovnávajúca liečbu endoskopickú a chirurgickú zistila lepšie dlhodobejšie výsledky liečby chirurgickej po 5 ročnom období sledovania.

Naše skúsenosti však ukazujú, že správne indikovaná a odborne vykonaná endoskopická liečba má svoje miesto v terapii algického syndrómu u pacientov s CP a približne u 50 % pacientov sa pozoruje dlhodobé zlepšenie aj po endoskopickej liečbe.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test