Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

ENDOSKOPICKÁ LIEČBA MALÍGNYCH STENÓZ BILIÁRNEHO TRAKTU

Anton Vavrečka Orcid.org  1

+ Pracoviště

Malígne ochorenia biliárneho systému sú pomerne časté, najmä vo vyšších vekových skupinách obyvateµstva. Vedú k stenózam alebo striktúram žlčovodov, ktoré sa klinicky manifestujú obštrukčným ikterom a pruritom s vysokými cholestatickými enzýmami v sére. Môžu vyústi» do akútnej cholangitídy a cholangiogennej sepsy s akútnym ohrozením života.

Malígne tumory môžu vychádza» z ktorejkoµvek časti biliárneho systému: Vaterovej papily, stredného i proximálneho choledochu, bifurkácie a intrahepatálnych žlčovodov. Okrem toho môže by» stenóza žlčových ciest spôsobená tlakom (alebo prerastaním) nádorov hlavy pankreasu, žlčníka ale i nádorov pečene, najmä pečeňového hilu.

Stratégia liečby malínych striktúr vychádza z diagnostiky malígneho tumoru a stanovenia resekability. Diagnóza sa opiera o diagnostickú ERCP (v súčasnosti prípadne i MRCP), klieš»ovú biopsiu a kefkovú cytológiu. Resekabilitu lézii určuje neprítomnos» lokoregionálnych metastáz, vzdialených metastáz a neprerastanie do ciev (USG, CT).

Základnou liečbou resekabilných nádorov je chirurgické odstránenie tumoru, endoskopia môže prispie» iba k akútnemu odstráneniu cholestázy, najmä pri akútnej cholangitíde.

Endoskopická liečba prichádza v úvahu iba u neresekabilných malígnych nádorov žlčových ciest, žlčníka a hlavy pankreasu. Ide o liečbu vysoko paliatívnu, ktorej cielom je odstráni» ikterus a cholestázu a najmä odstráni» pruritus a tým aspoň čiastočne zlepši» kvalitu posledných týždňov života postihnutých.

Endoskopická liečba spočíva v endoskopickej papilosfinkterotómii (prípadne papilektómii, ak ide o adenokarcinom papily), dilatácii stenóz a striktúr bužiami alebo dilatačnými balónikmi a následnej implantácii stentov, plastových, alebo kovových.

Plastové stenty aj v súčasnosti indikované u pacientov, u ktorých je predpokladane pomerne krátkodobé prežívanie. Kovové stentom sa oproti tomu dáva prednos» u pacientov s dlhodobejšími vyhliadkami na prežitie. Hlavný problém spočíva predovšetkým v cene kovových samoexpandibilných stentov, ktorá je neporovnateµne vyššia ako je cena plastových stentov.

Naše skúsenosti sa zhodujú s údajmi z literatúry, a to ako v úspešnosti implantácie stentov, tak i v dobe prežívania pacientov po aplikácií stentov. Je pravdou, že vzhµadom na finančné obmedzenia kovové stenty implantujeme iba zriedka.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test