Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

ENDOSKOPICKÁ LIEČBA MALÍGNYCH STENÓZ BILIÁRNEHO TRAKTU

Anton Vavrečka Orcid.org  1

+ Affiliation

Malígne ochorenia biliárneho systému sú pomerne časté, najmä vo vyšších vekových skupinách obyvateµstva. Vedú k stenózam alebo striktúram žlčovodov, ktoré sa klinicky manifestujú obštrukčným ikterom a pruritom s vysokými cholestatickými enzýmami v sére. Môžu vyústi» do akútnej cholangitídy a cholangiogennej sepsy s akútnym ohrozením života.

Malígne tumory môžu vychádza» z ktorejkoµvek časti biliárneho systému: Vaterovej papily, stredného i proximálneho choledochu, bifurkácie a intrahepatálnych žlčovodov. Okrem toho môže by» stenóza žlčových ciest spôsobená tlakom (alebo prerastaním) nádorov hlavy pankreasu, žlčníka ale i nádorov pečene, najmä pečeňového hilu.

Stratégia liečby malínych striktúr vychádza z diagnostiky malígneho tumoru a stanovenia resekability. Diagnóza sa opiera o diagnostickú ERCP (v súčasnosti prípadne i MRCP), klieš»ovú biopsiu a kefkovú cytológiu. Resekabilitu lézii určuje neprítomnos» lokoregionálnych metastáz, vzdialených metastáz a neprerastanie do ciev (USG, CT).

Základnou liečbou resekabilných nádorov je chirurgické odstránenie tumoru, endoskopia môže prispie» iba k akútnemu odstráneniu cholestázy, najmä pri akútnej cholangitíde.

Endoskopická liečba prichádza v úvahu iba u neresekabilných malígnych nádorov žlčových ciest, žlčníka a hlavy pankreasu. Ide o liečbu vysoko paliatívnu, ktorej cielom je odstráni» ikterus a cholestázu a najmä odstráni» pruritus a tým aspoň čiastočne zlepši» kvalitu posledných týždňov života postihnutých.

Endoskopická liečba spočíva v endoskopickej papilosfinkterotómii (prípadne papilektómii, ak ide o adenokarcinom papily), dilatácii stenóz a striktúr bužiami alebo dilatačnými balónikmi a následnej implantácii stentov, plastových, alebo kovových.

Plastové stenty aj v súčasnosti indikované u pacientov, u ktorých je predpokladane pomerne krátkodobé prežívanie. Kovové stentom sa oproti tomu dáva prednos» u pacientov s dlhodobejšími vyhliadkami na prežitie. Hlavný problém spočíva predovšetkým v cene kovových samoexpandibilných stentov, ktorá je neporovnateµne vyššia ako je cena plastových stentov.

Naše skúsenosti sa zhodujú s údajmi z literatúry, a to ako v úspešnosti implantácie stentov, tak i v dobe prežívania pacientov po aplikácií stentov. Je pravdou, že vzhµadom na finančné obmedzenia kovové stenty implantujeme iba zriedka.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test