Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

KLINICKÝ OBRAZ PORUCH EVAKUACE ŽALUDKU

Vladimír Kojecký1

+ Affiliation

Za typického představitele porušené evakuace žaludku (EŽ) je považována gastroparéza. Jedná se o případ extremního zpomalení evakuace žaludku ( nad 3 SD normy), u menší odchylky hovoříme o zpomalené evakuaci žaludku. EŽ je jen jedním z projevů porušeného vyprazdňování. Opačným polem je zrychlení evakuace. Všechny odchylky jsou buď přechodné nebo mohou mít chronický průběh.

Až 2/3 případů zpomalené evakuace je sekundárních v důsledku jiného onemocnění (např. diabetes, jaterní onemocnění), poruch vnitřního prostředí organismu nebo farmakoterapie, což může modifikovat klinické projevy. Ve zbývajících případech se příčina nezjistí a hovoříme o gastroparéze idiopatické. Při podezření na zpomalení EŽ je vždy nutno vyloučit mechanickou obstrukci. Typickými kandidáty gastroparézy jsou diabetici. Zpomalená EŽ je nacházena až u 1/3 osob s funkční dyspepsií, dráždivým tračníkem. Zrychlení EŽ je mnohem vzácnější a je málo studováno. Časté je např. u osob po fundoplikaci. Popsáno je u obesních a u recentních diabetiků II. typu. Sami jsme ve skupině 147 dlouholetých diabetiků II. typu nalezli obdobný výskyt jak zpomalené EŽ (17,7 %) tak zrychlené EŽ (15,0 %).

Klinická manifestace poruch EŽ je variabilní. Vztah rychlosti evakuace k potížím není jednoznačný a při diagnostice porušené EŽ nelze na potíže spoléhat. Jak pomalá tak zrychlená evakuace může mít obdobné klinické projevy. Nemocní mohou být asymptomatičtí, ale mohou udávat nejrůznější zažívací obtíže – časnou sytost, nauzeu, zvracení, pocit nafouknutí, bolest nebo dyskomfort v epigastriu.

Porucha evakuace žaludku má i přes často oligosymtomatický průběh nepříznivý dopad na nemocné. Dlouhotrvající zpomalení evakuace žaludku vede k omezení příjmu stravy, zhoršení nutričního stavu, zhoršuje kvalitu života nemocných. Zrychlení EŽ je zvláště u starších osob provázeno až symptomatickou hypotenzí po jídle. U diabetiků odlišná rychlost evakuace mění průběh postprandiální glykémie, nepříznivě ovlivňuje stabilitu diabetu.a mění biologickou dostupnost perorálních antidiabetik.

Literatura

1. HEP, A., DOLINA, J. Dyspeptické potíže u diabetiků. Vnitř Lék, 2000, 11, p. 782–784.

2. HOROWITZ, M., SU, Y., RAYNER, CH., et al. Gastroparesis, prevalence, clinical significance and treatment. Can J Gastroenterol, 15, 2001, 2, p. 805–813.

3. KHEIL, R., PERUŠIČOVÁ, J. Diabetická gastroparéza – jak často myslíme na tuto komplikaci diabetu. DMEV, 2003, 2, p. 79–82.

4. PRÁŠEK, J. Vyšetření evakuační schopnosti žaludku pomocí radionuklidů, Slov Radiol, 2004, 1, p. 60–63.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test