Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2009; 63(2): 48-51.

Annual report 2008 of the president of the committee of Czech gastroenterology society

Petr Dítě Orcid.org  1,2

+ Affiliation

V roce 2008 se výbor České gastroenterologické společnosti (ČGS) J. E. Purkyně scházel v intervalu osmi týdnů s výjimkou letních měsíců. Pro obě pololetí kalendářního roku byla stanovena hlavní témata, kterým se výbor věnoval především. Mezi tato témata patřila:

  • problematika postgraduálního vzdělávání v gastroenterologii v souvislosti s navrhovanými organizačními změnami Ministerstvem zdravotnictví České republiky (MZ ČR)
  • činnost pracovní skupiny při tvorbě hodnocení gastroenterologických výkonů a jejich úhrad
  • příprava formálních a obsahových změn časopisu Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, možnosti zvýšení publikačního zájmu gastroenterologické veřejnosti, zařazení časopisu do prestižních mezinárodních časopisových databází včetně vypsání soutěže na nového nakladatele, do níž se přihlásilo 16 subjektů
  • organizační přípravy kongresu České gastroenterologické společnosti v Praze v roce 2009
  • organizace Českých a slovenských endoskopických dní v Luhačovicích v roce 2008

Pracovní skupiny výboru České gastroenterologické společnosti organizovaly tradiční odborné akce: zasedání Českého pankreatologického klubu v Brně, Motilitního dne v Brně a akce organizované Pracovní skupinou pro nespecifické střevní záněty.

Postgraduální vzdělávání v oboru gastroenterologie bylo obsahově realizováno dle dokumentu, který byl přijat MZ ČR a Českou lékařskou komorou. Příprava v gastroenterologii je rozložena na obdobípěti let, kdy dva roky jsou určeny přípravě v rámci společného interního kmene a následující tři roky vzdělávání probíhají na akreditovaných pracovištích. Členové výboru ČGS s dalšími gastroenterology byli členy Akreditační komise oboru gastroenterologie při MZ ČR, kterou vede prof. MUDr. M. Zavoral, PhD. V závěru kalendářního roku zástupci výboru naší společnosti jednali s MUDr. Markétou Hellerovou, náměstkyní ministra zdravotnictví ČR. Důvodem byly informace o změně rozsahu programu vzdělávání na čtyři roky. Byli jsme ujištěni, že pro obor gastroenterologie se nic nemění, tj., po dvouletém kmeni následuje specializační příprava v rozsahu tří let. Jestliže bychom posuzovali zájem o náš obor počtem zájemců o atestaci, pak by gastroenterologie mohla být označena za obor atraktivní. Pracovní skupina jednající se zástupci VZP a MZ ČR o úhradách výkonů v oboru gastroenterologie pracovala již tradičně ve složení: prof. MUDr. A. Hep, CSc., MUDr. I. Líbalová a MUDr. Z. Beneš, PhD. z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze – za spolupráce dalších členů výboru ČGS ad hoc.

Pozornost byla věnována především snaze o zvýšení minutové úhrady endoskopických výkonů, což je předmětem jednání již druhé funkční období.

Opakovaně byla předložena kalkulace minutové režie, podložená objektivními podklady, které přesahují 10 Kč/min endoskopického výkonu. Kalkulace v této podobě byla i pracovní skupinou schválena.

Při jednání za zástupci MZ ČR, pojiš»oven a zástupců společnosti byl tento bod nakonec uzavřen s následujícím závěrem: „Minutová režie pro endoskopické výkony se navyšuje o 50 % současné hodnoty. Zdravotnickým zařízením bude režie doplacena zpětně od 1. 7. 2008 se zohledněním korekce dle výpočtu jednotlivých pojiš»oven.“

Dále byly projednávány tyto výkony:

  • - videoendoskopický rozdílový kód, u kterého byla snížena hodnota o minutovou režii (byla počítána dosud 2× – jednak pro samotný výkon a dále pro režii); tento kód lze však vykazovat i po dobu trvání přičítaných endoskopických výkonů, např. odběr histologie, polypektomie apod.
  • - polypektomie; lze nyní vykázat až 2× v jednom dni za předpokladu, že jsou sneseny více než tři polypy současně
  • - v bodu extrakce konkrementu ze žlučových cest lze vykázat i extrakci stentu
  • - byl akceptován kód endoskopické mukózní resekce včetně všech nezbytných potřeb v jeho provedení, které není nutno zvláš» vykazovat
  • - lze vykazovat kódy analgosedace a zavedení jejunální sondy jako sdružená odbornost s ARO
  • - byl nově zařazen kód screeningové a primární screeningové kolonoskopie, které budou pro vybraná centra pojiš»ovnami hrazena mimo stanovený limit, nově byl zpracován kód balónkové enteroskopie (s ohledem na další technický rozvoj v této oblasti)
  • - kód „zátěžový test v gastroenetrologii“ byl upraven na „diagnostický test v gastroenterologii“ a byly zařazeny další používané substance, které lze vykazovat jako ZUM dle číselníku pojiš»ovny
  • - byly upraveny kódy pH-metrie jícnu, jícnové a anální manometrie dle současných technických parametrů metod

Inovovaná verze sazebníku je uvedena na webových stránkách MZd.

Redakční rada vedená doc. MUDr. M. Kmentem, CSc. opakovaně uvedla a jako jeden ze zásadních faktorů zvýšení odborné úrovně časopisu potřeba zvýšení počtu zaslaných příspěvků. Další závažnou skutečností byla a je ekonomika časopisu, na které se negativně projevuje klesající zájem farmaceutických firem o placenou inzerci nebo o jakoukoliv jinou formu sponzorování časopisu. Časopis má v současné době, díky nakladateli Galén s.r.o., nepochybně velmi dobrou technickou úroveň. Nakladatel však nemá žádný vliv na obsahovou stránku časopisu, takže připomínky k úrovni časopisu lze mířit pouze do vlastních řad, tj., jak jsme přispěli svými příspěvky k odborné úrovni České a slovenské gastroenterologie a hepatologie. V posledních číslech časopisu byly publikovány práce některých špičkových autorů ze zahraničí. Je dlouholetou snahou výboru České gastroenterologické společnosti, aby časopis byl zařazen kromě jeho současné evidence v databázi SCOPUS rovněž do databáze MEDLINE a do databáze recenzovaných neimpaktovaných periodik v České republice, vydávané Radou vlády pro vědu a výzkum (VaV). Vedoucí redaktor doc. MUDr. M. Kment, CSc. opakovaně zaslal naší žádost na místa rozhodující o takovém zařazení a v současné době čekáme na rozhodnutí. Výroční zpráva vedoucího redaktora předchází této zprávě. Snaha o zlepšení finanční situace časopisu vyústila ve vypsání výběrového řízení na nakladatele.

Endoskopická sekce při výboru České gastroenterologické společnosti připravila program Českých a slovenských endoskopických dnů v Luhačovicích.

Program endoskopických dnů byl věnován zejména organizaci živého přenosu speciálních endoskopických technik, které předváděl prof. H. Yamamoto a endoskopický tým klinického pracoviště v Hradci Králové.

Jistě prakticky významnou byla prezentace informovaných souhlasů pro základní endoskopická vyšetření, spojená s diskusí s odborníky na zdravotnické právo. Návrhy těchto „Informovaných souhlasů“ jsou vyvěšeny na stránkách společnosti k diskusi.

Kromě této činnosti se členové vedení Endoskopické sekce věnovali intenzivně jednáním o cenových úhradách.

Český pankreatologický klub připravil program VIII. brněnských pankreatologických dnů. Program akce byl reflexí na stav pankreatologie v České republice, kdy se naprostá většina prací věnuje klinické problematice a jen výjimečně jsou prezentována témata z oblasti experimentální pankreatologie. Přesto lze konstatovat, že úroveň pankreatologie má vzestupnou tendenci. O tom nakonec svědčí i zvyšující se počet přijatých prezentací našich autorů v rámci zasedání Evropského pankreatologického klubu. Předseda Českého pankreatologického klubu prof. MUDr. P. Dítě, DrSc. prezentoval, v zastoupení výboru ČGS, naší společnost jako uchazeče o pořádání Evropského pankreatologického klubu v České republice v roce 2012. Z pěti uchazečů byla Česká republika nakonec vybrána jako organizátor této vrcholné pankreatologické akce, což lze považovat za nezanedbatelný úspěch.

Činnost Pracovní skupiny pro nespecifické záněty střevní, vedené prof. MUDr. M. Lukášem, CSc., byla zaměřena především na edukaci lékařů, sester a pacientů a na vytvoření závazných doporučení pro biologickou terapii. V průběhu roku 2008 se uskutečnily v Praze celkem čtyři pracovní schůze.

Ve spolupráci se slovenskou skupinou pro IBD byl uspořádán 6. ročník Česko-slovenského IBD sympozia, které se konalo v Brně. Jeho tématem byly mimostřevní projevy IBD. Sympozia se účastnili také vyzvaní mezinárodní experti; prof. Munkholm a dr. Elkjaer z Kodaně.

V září 2008 bylo v Praze uspořádáno Sympozium o biologické terapii. Zahraničním hostem byl prof. van Assche z Leuven. V Brně a v Praze se konaly dvě konference IBD pro pacienty.

V prosinci 2008 uspořádala pracovní skupina 7. ročník intenzivního kurzu IBD pro lékaře a sestry. Zúčastnilo se celkem 75 lékařů a 35 sester. V průběhu roku 2008 bylo definitivní doporučení pro biologickou terapii publikováno v časopisu ČSGH (číslo 5/2008).

Pracovní skupina pro dysmotilitní stavy, vedená prim. MUDr. K. Lukášem, CSc. a prof. MUDr. A. Hepem, CSc., uspořádala tradiční Motilitní den v Brně. Prim. MUDr. K. Lukáš, CSc. a prof. MUDr. A. Hep, CSc. ve spolupráci se zástupci Společností všeobecného lékařství a Společnosti infekčního lékařství aktualizovali doporučený postup na téma „Akutní průjem u dospělých“. Text byl předán časopisům Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, Interní medicína pro praxi a Medicína po promoci.

Byla rovněž provedena aktualizace Standardu ČGS „Refluxní choroba jícnu“.

Zástupci ČGS se podíleli na organizaci 1. středoevropského chirurgického kongresu v Praze, jehož prezidentem byl člen výboru ČGS prof. MUDr. M. Ryska, CSc. V průběhu čtyř bloků s gastroenterologickou tematikou předvedl v rámci live demostration prof. Yahagi z Japonska submukózní resekci nádoru žaludku.

ČGS se spolupodílela na organizaci XVII. jarního setkání České společnosti HPB chirurgie na hradě Loket s programem „Karcinom jícnu a žaludku“. Byl přijat text doporučeného diagnostického a léčebného postupu.

Největší odbornou akcí organizovanou výborem České gastroenterologické společnosti, byly 10. vzdělávací a diskusní gastroenterologické dny v Karlových Varech. Předsedou organizačního výboru byl prof. MUDr. J. Špičák, CSc. I přes problémy se zajištěním financí na tak velkou akci, lze nepochybně označit karlovarskou postgraduální akci jako úspěšnou. Poděkování patří kromě organizačního výboru i agentuře Guarant.

Mezi nejvýznamnější akce v oblasti screeningu kolorektálního karcinomu (KRK) patřilo pořádání mezinárodní konference IDCA (International Digestive Cancer Alliance) v Obecním domě v Praze, jejímž spolupořadatelem byl prof. M. Zavoral, PhD. společně s prof. M. Classenem (Německo) a prof. S. Winaverem (USA) a která byla organizována pod záštitou Dagmar a Václava Havlových. V tomto roce byla obnovena Komise pro screening KRK MZ ČR, jejímž místopředsedou se stal prof. M. Zavoral a členem dr. Š. Suchánek. I nadále pokračovala v činnosti Rada pro screening KRK, jejímiž členy jsou koordinátoři za obor gastroenterologie z 15 krajů České republiky, zástupci Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy Univerzity Brno a zástupce Sdružení praktických gastroenterologů. Pod vedením prof. M. Zavorala a prof. P. Friče byl ve spolupráci s Komisí pro screening KRK MZ ČR vypracován Věstník MZ ČR, kterým dochází k úpravě screeningového programu KRK. Mezi nejvýznamnější změnu patří zavedení primární screeningové kolonoskopie a screeningové kolonoskopie jako dalších modalit programu, které bylo akceptováno zdravotními pojiš»ovnami. Došlo k nárůstu zadávání on-line dat pacientů zařazených do screeningového programu, a tedy k vyššímu záchytu kolorektální neoplazie v české populaci. Český screeningový program byl intenzivně propagován prof. M. Zavoralem, prof. P. Fričem a dr. Š. Suchánkem jak v odborných časopisech (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, Medicína pro praxi), tak i na tuzemských (Gastroenterologické dny Karlovy Vary) a mezinárodních konferencích (CECS Praha, GE Symposium Tallin, CEURGEM Bratislava, ICSN Helsingor, ICRCSN Oxford, IARC Budapeš», UEGW Vídeň). Hostem CECS (Central European Congress of Surgery) byl prof. N. Yahagi (Tokio), který demonstroval ve video-live sekci metody endoskopické terapie prekancerózních lézí. Prof. M. Zavoral se stal členem vědecké komise celoevropské NORDICC Study.

Doc. MUDr. R. Keil zastupoval Českou gastroenterologickou společnost ve významné komisi - Kategorizační léková komise (KLPK).

Jako pozitivum lze hodnotit navázání spolupráce a kontaktů se SÚKL - bylo garantováno, že odborná společnost je odborným a jediným garantem v oboru léčiv zažívacího traktu, a to v oblasti kategorizace nových i stávajících léčiv.

Po jednání s VZP byl získán nárůst financí pro Centra biologické léčby pro rok 2008 o 200 pacientů a tento nárůst byl symetricky rozdělen na jednotlivá centra biologické terapie. S ostatními pojiš»ovnami byla zahájena jednání, která nevedla k jasnému výstupu ze strany jednotlivých pojiš»oven. Naprostá většina center systém založený na vzájemné solidaritě respektovala, výjimkou je pouze jediné centrum, které limit neúnosně přikročilo. Na podzim bylo zahájeno jednání o dalším navýšení biologické terapie na rok 2009 s VZP a bylo schváleno nové centrum ve Zlíně. Na zhodnocení čekají data o efektivitě biologické terapie v praxi.

Pozornost výboru ČGS byla věnována obsahové a technické úrovni webových stránek naší společnosti, kde garantem za výbor České gastroenterologické společnosti je prof. MUDr. M. Lukáš, CSc.

V roce 2008 byla poskytnuta finanční podpora mladým gastroenterologům, při jejich účasti na významných mezinárodních akcí (UEGW, DDW) za podmínky, že byla k prezentaci přijata práce s jejich prvoautorstvím. Věkový limit je 35 let, podmínkou je samozřejmě členství v České gastroenterologické společnosti.

Hospodaření České gastroenterologické společnosti - bez ekonomiky časopisu – skončilo vyrovnaným rozpočtem, hospodaření časopisu bylo negativní ve výši 145 000 Kč.

V prosinci roku 2009 se uskuteční v Praze nejvýznamnější akce naší společnosti - Český gastroenterologický kongres s mezinárodní účastí. Prezidentem kongresu je prim. MUDr. Karel Lukáš, CSc. Rámcový program byl navržen.

V rámci snahy výboru ČGS získat organizaci mezinárodních významných akcí se pro naší republiku podařilo získat do Brna jedno z Falkových sympozií s tematikou chronické inflamace a karcinogeneze v červnu 2010 (organizátor prof. MUDr. P. Dítě), zasedání Evropského pankreatologického klubu (EPC) – v roce 2012 (prezident kongresu prof. MUDr. P. Dítě, DrSc.). Prof. MUDr. J. Špičák, CSc. bude organizátorem odborné akce „Central European Gastroenterology Meeting“, která by se měla konat v Praze v roce 2010 ve druhé polovině června. V únoru 2010 se bude v Praze konat 5. kongres ECCO; prezidentem kongresu je prof. MUDr. M. Lukáš, CSc.

Členové ČGS se podíleli na tvorbě „reporting abstracts“ z UEGW, publikovaných na stránkách OMED, byli členy autorského týmu, který vypracoval standard pro screening kolorektálního karcinomu, a vedli pracovní skupinu, která připravila standard diagnostiky a léčby varikózního krvácení, publikované na stránkách časopisu WGO.

Z těchto údajů lze dedukovat, že v průběhu minulých let česká gastroenterologie získala v mezinárodní sféře dobré postavení a uznání.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám jménem výboru České gastroenterologické společnosti poděkoval za vaši dosavadní podporu a spolupráci, a věřím, že se nám společně zdaří v tomto roce, nepochybně nikoliv ekonomicky jednoduchém, dále všestranně rozvíjet náš obor. Přeji Vám v roce 2009 především pevné zdraví, potřebné štěstí a hodně radosti a uspokojení v oboru tak výjimečně krásném, jakým je gastroenterologie.

Za výbor České gastroenterologické společnosti J. E. Purkyně
prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc. - předseda

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test