Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(6): 339-340.

31. Český a Slovenský gastroenterologický a hepatologický sjezd

Milan Kment1

+ Affiliation

Brno, 6.-8. září 2007

Ve dnech 6.-8. září 2007 se konal v prostorách brněnského výstaviště již 31. český a slovenský gastroenterologický a hepatologický kongres s mezinárodní účastí, který vzorně zorganizoval předseda České gastroenterologické společnosti prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc. s kolektivem pracovníků gastroenterologické kliniky lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Kongresu se zúčastnilo celkem 815 osob, z toho 579 lékařů a 138 sester. Své produkty vystavovalo celkem 40 firem. Kongres proběhl pod záštitou děkana lékařské fakulty MU prof J. Žaloudíka a ředitele FN Brno Bohunice R. Krause.

Po zahájení kongresu byla udělena čestná členství České gastroenterologické společnosti prof Lundellovi (Švédsko), prof Berlingerovi (Švýcarsko) a prof Ehrmannovi (ČR) za vynikající vědeckou práci. Vyznamenaní pak přednesli slavnostní přednášky.

Novinkou kongresu byla prezentace publikací mladých autorů v prestižních časopisech s impact faktorem s názvem „Rising stars". Bylo prezentováno celkem 5 prací, které byly většinou z oblasti základního výzkumu. Příspěvky se týkaly pankreatu (T. Hucl et al, IKEM, Praha a H. Nechutová et al, Interní klinika, Brno) a zánětlivých střevních chorob (Š. Žbánková, R Leden et al. 3. LF UK, Praha a T. Hlavatý et al, Interní klinika, Bratislava). Práce byly předneseny v domácích jazycích, dokumentace byla v angličtině. Nově koncipovaný blok dával nejen příležitost k neformální diskuzi, ale i možnost posoudit vědecké kvality nastupující generace.

Slavnostní Mařatkovu přednášku proslovil brilantně S. Rejchrt (Hradec Králové) na téma Endoskopie tenkého střeva, kde zmínil vlastní bohaté zkušenosti pracoviště z enteroskopie kapslové a dvojbalónové.

Hlavními nosnými tématy kongresu byla následující problematika: lékové poškození gastrointestinálního traktu, refluxní choroba jícnu, dráždivý tračník, nemoci pankreatu, endoskopie, geneticky podmíněná onemocnění, anorektální dysfunkce, screeningové programy, laparoskopická chirurgie, zobrazovací metody, urgentní stavy.

V části o endoskopii problematických tematických oblastí byla na pořadu poruchy koagulace, použití antibiotik a endoskopie v graviditě a dále organizace a výtěžnost urgentní endoskopie. Ke všem tématům byla hojná diskuze. Zatímco v jiných evropských zemích je považována za urgentní endoskopii ta, která je provedena do 12, resp. 24 hodin po začátku krvácení, R. Keil a později i R Dítě uvedli, že většina endoskopii podle dotazníkových akcí se v České republice provádí do 2 hodin. Závěrem diskuze bylo konstatováno, že péče o krvácející z GIT je v České republice na vysoké úrovni, a to lepší než ve většině srovnávaných zemí. Těšíme se, že další reoganizací zdravotnictví se tato péče nebude zhoršovat.

Pankreatu byl věnován další blok. V něm zazněla sdělení na téma antibiotika a operační léčba u akutní pankreatitidy, včasná diagnostika karcinomu pankreatu (zatím utopie) a transplantace pankreatu, která se provádí pouze pro problematický diabetes s renální inusficiencí, tedy spolu s pankreatem se provede i transplantace ledviny (Adamec, IKEM). Zajímavým výletem do oblasti základního výzkumu bylo sympozium o genetice v gastroenterologii. Velký zájem vzbudil blok o registru zánětlivých střevních chorobách a indikacích biologické léčby. Indikacemi pro biologickou léčbu jsou v současné době selhání konvenční léčby, přítomnost pištěli a extraintestinální projevy. Po první dávce následuje druhá za 2 a 6 týdnů, udržovací léčba by měla být podávána za 8 měsíců. Zajímavým zjištěním podle Cochrane library (výsledky studií podle pravidel evidence based medicine) bylo, že aminosalicyláty jsou u Crohnovy choroby neúčinné. Zajímavé, i když nikoliv nové zjištění, se však asi bude pomalu a nepohodlně odstraňovat (pokud je vůbec někdo vezme na vědomí). Hepatologická problematika se zabývala současnou léčbou chronických virových infekcí, dále hemochromatózou, NASH, etanolem a ledvinným onemocněním při hepatopatiích, transplantací i TIPS. Anorektální choroby měly své vlastní sympozium, které demonstrovalo dnešní nadějnou diagnostiku i léčbu u inkontinencí a dalších poruch svaloviny malé pánve. Screeningovým programům byl věnován celý blok. Ve světě je velký zájem o výsledky české akce prevence kolorektálního karcinom. Poněkud méně praktické a případně i organizované jsou programy u screningu pro Barretův jícen a ještě méně u karcinomu pankreatu, pro něž neexistují ani podklady. Značným pokrokům v laparoskopické chirurgii byl věnován další blok. Dnes už neexistuje oblast, kde by se tato metoda nebyla alespoň vyzkoušena. Blok zobrazovacích metod byl zhodnocen a veden V. Válkem, který upozornil na velké množnosti ultrazvukového vyšetření a baryového vyšetření tenkého střeva (nejednalo se o enteroklýzu). Přednáškový blok o urgentních stavech v gastroenterologii potvrdil velmi dobrou dostupnost endoskopie pro krvácení a účelné používání omerazolu v léčbě. Pro klasifikaci krvácení do zažívacího traktu přibylo podle práce Ella ještě krvácení do střední části GIT (tenké střevo), což je dané především rozvojem endoskopických metod. Pro oblast tenkého střeva. Samostatný úsek tvořilo 11 příspěvků sester, týkajících se společných problémů dvojice lékař - sestra při endoskopii (právní problematika, asistence při výkonech aj.).

Jako zajímavé postřehy jsou vždy sledovány vlastní práce gastroenterologů, které byly prezentovány ve dvou sekcích. Bylo předneseno celkem 36 sdělení a prezentováno 61 posterů, vesměs velmi dobré grafické i obsahové úrovně. Z volných sdělení byla vybrána a odměněna práce autorů V. Zbořila et al. (Brno) Genetické a klinické hodnocení kortikorezistence. Odměněny byly dva postery Diagnostika kolorektálních lézí novými optickými metodami autorů Kliment M. et al. (Ostrava) a Serum cytokines in patients with chornic viral hepatitis after INF alfa therapy autorů Kupcová V. et al. (Bratislava).

Nabitý vědecký program byl odlehčen příjemným uvítacím večerem v hotelu Voroněž, druhý den bylo na pořadu divadelní představení Terasa v nově rekonstruované brněnské Redutě a „Retro party" v nově restaurovaném centru Vaňkovka.

Potěšujícím zjištěním byl velký zájem účastníků, kteří v hojném počtu vydrželi až do sobotního dopoledního programu, což bylo dáno nejen nepříznivým počasím, ale především velmi hodnotným programem, který byl provázen bohatou diskuzí.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test