Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(6): 278-279.

Pracovní den ČGES - Nemocnice Na Homolce 23. února 2006



+ Affiliation

Vaňkův nádor jako příčina chronické invaginace ilea

Kasalický M, Bortlik M1, Lukáš M1, Vítková I. 2

I. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN Praha
1IV. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha
2Ústav patologie 1. LF UK a VFN Praha

ÚVOD

Vaňkův tumor - synonymum inflamatorní (zánětlivý) fibroidní polyp - byl poprvé popsán prof. Vaňkem v roce 1949 jako submukózní granulom žaludku s eozinofilní infiltrací. Tento velice řídce se vyskytující typ tumoru (polypu) se kromě žaludku (zde zejména v antru - 70 %) nachází v tenkém střevě (ileum 20 %), vzácně jej můžeme najít i v tlustém střevě. Vyskytuje se v jakémkoliv věku a výskyt tohoto polypu není součástí žádných syndromů.

KAZUISTIKA

V roce 2002 byl do ambulantního ošetření přijat 24letý muž, který v předchorobí vážněji nestonal, pro známky sideropenické anémie s bolestmi břicha a intermitentními průjmy. Byla provedena laboratorní vyšetření, koloskopie a gastroskopie bez výrazných změn. Na enteroklýze bylo vysloveno podezření na zánětlivé změny v 10 cm terminálního ilea. Na základě klinických a paraklinických vyšetření byla stanovena diagnóza morbus Crohn a zahájena příslušná terapie. V průběhu dalších dvou let přes kontinuální konzervativní léčbu došlo ke zhoršení obtíží s opakovanými křečemi v břiše a subileózním stavem. Protože se obtíže nemocného při veškeré konzervativní léčbě zhoršovaly, byl nemocný indikován k operačnímu řešení. Ještě před operací byla provedena poslední koloskopie s hlubokou intubací terminálního ilea, kdy bylo vysloveno podezření na možnost iltraluminálního tumoru s povrchovou exulcerací ve vzdálenosti 55 cm orálně od Bauhinovy chlopně. Nemocný byl indikován k laparoskopickému výkonu jednak pro možnost finálního stanovení správné diagnózy, jednak pro možnost definitivního laparoskopického ošetření.

Při operaci byla příčina obtíží nalezena v chronické invaginaci ilea přibližně 50 cm od céka a po její desinvaginaci bylo zřejmé, že se jedná o intraluminálně uložený pohyblivý tumor přibližné velikosti 4 - 5 cm. Postižený úsek střeva byl resekován a byla provedena anastomóza ilea koncem ke konci.

Na rozstřiženém preparátu byl patrný intraluminální na stopce rostoucí polypózní nádor velikosti 3 x 5 cm, na povrchu křehký, s krvácejícími exulceracemi. Výsledek histologického vyšetření prokázal, že se jednalo o zánětlivý fibroidní polypózní tumor - Vaňkův tumor.

ZÁVĚR

Vaňkův tumor (inflamatorní - zánětlivý - fibroidní polyp) je benigní tumor. Tento typ tumoru (polypu) se kromě žaludku (zde zejména v antru - 70 %) nachází v tenkém střevě (ileum 20 %), vzácně jej můžeme najít i v tlustém střevě a klinické symptomy jsou závislé podle lokalizace tumoru - bolesti břicha, "intussuscepce", krvácení do GIT, NPB atd. Diagnóza při endoskopii je někdy obtížná až nemožná, nebo» biopsie dělaná při gastroskopii ukáže většinou pouze granulační tkáň. Laparoskopie je jednou z možností zpřesnění diagnostiky a zároveň může být i terapeutickou metodou.

Pneumatosis cystoides intestinalis

Jiří Cyrany, Marcela Kopáčova, Helena Hornychová1, Petr Dvořák2, Zdeněk Vacek2, Jan Bureš

II. interní klinika LF UK a FN Hradec Králové Katedra interních oborů LF UK Hradec Králové
1Fingerlandův ústav patologie LF UK Hradec Králové
2Radiologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Pneumatosis cystoides intestinalis představuje přítomnost plynu ve stěně trávicí trubice, často je provázena i přítomností plynu v peritoneální dutině, retroperitoneálně a v portální žíle. Tento vzácný fenomén může provázet celou řadu stavů a onemocnění.

V první kazuistice prezentujeme nemocného s náhodným koloskopickým nálezem primární pneumatosis cystoides intestinalis tračníku, typický endokopický obraz byl podpořen cytologickým nálezem aspirátu cyst.

Ve druhém případě uvádíme pneumatosis cystoides intestinalis provázenou pneumoperitoneem a pneumoretroperitoneem u nemocné s Crohnovou nemocí po opakovaných resekcích, u které došlo k regresi nálezu při terapii antibiotiky a kyslíkem.

Třetí je kazuistika nemocné s cévním ileem, komplikovaným gangrénou s přítomností plynu ve stěně tenkého střeva i v mezenteriálních žilách, portální žíle i jejích intrahepatálních větvích. Na pozadí těchto případů popisujeme celé spektrum možných stavů provázených pneumatosis cystoides intestinalis a význam správné diagnostiky.

Klíčová slova: pneumatosis cystoides intestinalis, kolorektální polyp, Crohnova choroba, pneumoperitoneum, pneumoretroperitoneum, intestinální ischémie, cévní ileus, plyn v portální žíle.

Vícečetné divertikly duodena - indikace k proximální pankreatoduodenektomii

Daniel Langer, Radek Doležel1, Štěpán Suchánek2, Miroslav Ryska

Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha
1Fakulta vojenského zdravotnictví. Univerzita obrany Hradec Králové
2lnterní klinika 1. LF UK a ÚVN Praha

Autoři prezentují 61letou pacientku s anamnézou zhoršujících se chronických bolestí v pravém epigastriu s propagací do zad (trvajících od listopadu 2004), hubnutí a horního dyspeptického syndromu. Endoskopicky byly verifikovány vícečetné divertikly duodena, ezofagitida I. stupně a duodenogastrický reflux. Dle ERCP a enteroklýzy deviován d. choledochus, bez útlaku a dilatace žlučového stromu, dva objemné parapapilární divertikly a třetí na přechodu D3-D4. Výpočetní tomografie neodhalila patologii pankreatu ani jater. Chirurgická léčba spočívala v parciální pankreatektomii (Traverso-Longmire). Pooperační období bylo komplikováno infekcí v ráně, nyní je již pacientka bez obtíží. V úvodu autoři popisují možnosti chirurgické terapie a její benefit a poměrně úzkou indikační šíři při symptomatických objemných divertiklech duodena.

Litorální angiom (littoral cell angioma) u pacienta s ulcerózní kolitidou

Křížová V, Mareš K, Syrůček M

Interní oddělení Nemocnice Na Homolce Praha
1Oddělení patologie Nemocnice Na Homolce Praha

Pacient s relapsem ulcerózní kolitidy, která neodpovídala na léčbu kortikoidy a mesalazinem. U pacienta bylo zjištěno nejasné ložisko v horní části zvětšené sleziny Byla provedena splenektomie, makroskopicky zjištěna slezina s kulovitým hnědočerveným tumorem 50 mm, který byl po histologickém vyšetření zhodnocen jako litorální angiom, což je primární benigní vaskulární tumor sleziny. Nádor je tvořen populací vycházející z litorálních buněk, což je podskupina sinusových endoteliálních buněk vybavená vysokou lyzosomální aktivitou. Poprvé popsal tuto jednotku v roce 1991 Falk et al. Její výskyt je vzácný.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test