Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(6): 273.

Statistik je spoluautorem článku, poděkování jistě nestačí

Jan Martínek Orcid.org  1,2

+ Affiliation

V několika originálních článcích uveřejněných v časopisu Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie jsem se v závěru dočetl poděkování osobě (často jde o paní doktorku Věru Lánskou z IKEM) za pomoc při statistickém zpracování dat. Rád bych poznamenal, že statistické zpracování dat (eventuálně i zásadní rady, vedoucí k takovému zpracování) je stejně důležitou součástí experimentu jako jeho samotné plánování (design), provedení a prezentace. Proto si myslím, že v těchto případech by měl být statistik řádným spoluautorem publikace.

Na druhou stranu se stává dobrým zvykem (a v některých časopisech dobrého jména podmínkou), že u každého spoluautora je nutné specifikovat, jakou činnost vykonával. Mělo by se tak zabránit formálnímu spoluautorství, tj. připsání jako spoluautora někoho, kdo s projektem neměl nic nebo jen velmi málo společného. Spoluautory by měli být jen ti, kteří se významně a podstatně zúčastnili vědeckého projektu.

Osobně mám dojem, že formální připisování kamarádů, šéfů či jinak spřízněných osob je stále problémem naší země. Proto bych navrhoval, aby i u nás bylo specifikováno, jak spoluautoři přispěli k publikaci. Nemyslím, že to problém vyřeší, ale alespoň si každý více uvědomí jednu z mnoho stránek etiky publikační činnosti. Vyzývám proto redakci časopisu, aby oba shora uvedené náměty prodiskutovala, eventuálně změnila pokyny pro autory, či k nim přihlédla při recenzním řízení.

prim. MUDr. Jan Martínek, Ph.D.
Gastroenterologické oddělení
Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test