Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(3): 141.

[Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry]

Vladimíra Šmejkalová1

+ Affiliation

Lukáš K, et al. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing 2005: 288.

Kniha Gastroenterologie a hepatologie Karla Lukáše a kolektivu je určena zdravotním sestrám, které již působí nebo se teprve rozhodují pro práci v oboru gastroenterologie. Je vítaným počinem zvláště v současné době, kdy zdravotní sestry vykonávají stále kvalifikovanější činnosti v rámci své profese.

Rozsah, s jakým je kniha na 288 stranách zpracována, umožní velmi široce a do hloubky porozumět této medicínské disciplíně. Části věnované anatomii a funkci trávicího ústrojí jsou zdařile doplněny názornými ilustracemi. Například obsah kapitoly Vyšetření v gastroenterologii (ale i mnoha následujících kapitol) je shrnut do přehledných tabulek, které usnadňují orientaci v daném tématu. Kapitola Příprava na endoskopická vyšetření obsahuje (kromě farmakologické přípravy, kontroly laboratorních výsledků a dalších nezbytných výkonů) velmi důkladně zpracovanou část zaměřenou na psychologickou přípravu pacienta a citlivě připomíná, že období paternalistického přístupu k pacientům by mělo být již minulostí. Další oddíly knihy se zabývají onemocněními jednotlivých orgánů a seznámí čtenáře jak s nemocemi v praxi zcela běžnými, tak i těmi méně se vyskytujícími. V každém jednotlivém případě je popis etiopatogeneze, klinického obrazu, diagnostiky, komplikací, průběhu choroby a její optimální léčby. Kapitola Intenzivní péče v gastroenterologii je nepochybně důležitá, nebo» jak sám autor uvádí, na nekardiologických jednotkách intenzivní péče se gastroenterologická problematika týká poloviny až dvou třetin hospitalizovaných pacientů. Autor seznamuje čtenáře přehledně s nejčastějšími stavy a jejich řešením. V péči o pacienty by sestra měla být dobrým a kompetentním partnerem lékaře. To vyžaduje, aby se nejen trvale vzdělávala a seznamovala se s novinkami ve vyšetřovacích metodách a terapii. Nutné je také, aby se dobře orientovala v problematice malnutrice nemocných, jejích rizikách a dietologii u nemocí trávicího ústrojí. Proto je pro sestry velmi důležitý popis hodnocení stavu výživy pacienta a rizik spojených s malnutricí, včetně uvedených příkladů. Nechybějí popisy o nutriční intervenci enterální či parenterální výživou.

Autoři se zmiňují také o základní charakteristice diet při gastroenterologických onemocněních. V závěru knihy je komplexně probrána péče o stomie, včetně komplikací a možnostmi jejich řešení.

Závěrečná kapitola Historie endoskopie je věnována ohlédnutí do historie endoskopie a je bezpochyby příjemným zakončením přece jen náročnějšího textu, který však rozhodně nepostrádá jasnou koncepci. Je třeba poděkovat kolektivu autorů za přínosnou knihu a přát si, aby veškeré zpracované informace dlouho sloužily všem sestrám ke zkvalitnění péče opacienty.

V. Šmejkalová
nutriční terapeutka,
II. interní klinika FNKV, Praha

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test