Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(1): 5.

Časopis ČESKÁ A SLOVENSKÁ GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE vstupuje do roku 2007

Milan Kment1

+ Affiliation

Výroční zpráva za rok 2006

V loňském, jubilejním 60. ročníku vyšlo celkem 6 čísel a jedno suplementum z Prague Hepatology Meeting. V čísle 6 byla jako příloha uvedeno několik souhrnů kasuistik z únorového Pracovního dne České gastroenterologické společnosti. Do budoucna by bylo vhodné, aby autoři prezentované kazuistiky na pravidelných pracovních únorových dnech publikovali in extenso pro článek v časopise. Jsou pro čtenářskou veřejnost značně atraktivní. Pouhé souhrny mají jen malou vypovídací hodnotu.

Do 31. prosince 2006 došlo do redakce celkem 72 převážně původních prací. Veškeré práce byly recenzovány a převážně vráceny k úpravě a doplnění. Zvyšuje se počet článků zasílaných elektronickou formou. Do redakce došly 3 zahraniční práce: 1 práce z Íránu H. pylori a renální insuficience (nebyla přijata), 1 polská práce s tematikou Crohnovy choroby, 1 článek na téma hepatocelulárního karcinomu z pracoviště prof. Scholmericha (Regensburg), který jako jediný ze členů oslovené zahraniční redakční rady dodal příspěvek ze svého pracoviště. Od slovenských kolegů došly 3 publikace včetně zprávy o sjezdu v Bardejově.

Celkem bylo uveřejněno 40 původních prací z různých odvětví gastroenterologie, z toho 6 s hepatologickou tematikou, 6 prací endoskopických a 6 kazuistik. Bylo uveřejněno 6 komentovaných referátů (5x Z. Mařatka, 1x J. Lata). Editorialy a aktuální témata byly uveřejněny ve všech číslech ročníku: M. Ryska: Chirurgie pankreatu (č. 1), J. Dolina: Anorektální dysfunkce (č. 2), M. Lukáš: Idiopathické střevní záněty a kolorektální karcinom (č. 3), R. Kroupa: pH metrie a manometrie jícnu (č. 4), R Fric a M. Zavoral: Depistážní programy pro kolorektální karcinom (č. 5) J. Špičák: Výzkum v endoskopii (č. 6), Schacherer D, Schoelmerich J, Zubrer-Jager I. The diagnostic approach to hepatocellular carcinoma (č. 6). V čísle 6 byl prvně realizován návrh redakční rady obohatit obsah o komentář k publikovanému aktuálnímu tématu (M. Oliverius). Bylo vzpomenuto úmrtí významného českého gastroenterologa doc. MUDr. Jaroslava Bittera. Na stránkách časopisu se rozvinula živá diskuze na téma fundoplikací.

Časopis vychází on-line na internetových stránkách www.csgh.info. Aktuální informace o České gastroenterologické společnosti lze nalézt na internetových stránkách www.cgs-cls.cz a o Slovenské gastroenterologické společnosti na www.sgssls.sk.

Poděkování recenzentům

Redakce děkuje následujícím recenzentům za pečlivou a náročnou práci, kterou podstatně přispívají ke kvalitě časopisu:

J. Bureš, A. Čelko, M. Duda, J. Ehrman, B. Fixa, A. Hep, M. Hoskovec, V. Jirásek, R. Kohout, R. Krami, J. Lefler, K. Lukáš, M. Lukáš, J. Páchá, O. Pozler, V. Procházka, S. Rejchrt, J. Špičák, Z. Zádorová a M. Zavoral.

Úkoly a výhledy do dalšího ročníku

Redakce se bude ucházet o uvedení našeho časopisu do databáze MEDLINE, z níž byla vyřazena po změně názvu časopisu a změně ISSN.

Vyzýváme autory i čtenáře, aby dodali plný název svých publikací s gastroenterologickou tematikou v zahraničních časopisech za rok 2006 s uvedením impact faktoru. Jejich seznam bude uveřejněn v některém z dalších čísel.

Rovněž doporučujeme čtenářům upozornit redakci na významná osobní výročí, stimulovat diskuzi k uveřejněným článkům, zasílat vlastní pozorování a názory do rubriky „Dopisy čtenářů". Pro zasílání prací k publikaci nedoporučujeme používat pro značnou poruchovost diskety, vhodná je forma e-mailu nebo CD.

Bylo zjištěno, že členové České gastroenterologické společnosti časopis pravidelně dostávají. Počet slovenských odběratelů je v současné době 54. S potěšením konstatujeme, že se zvýšil zájem farmaceutických firem o reklamu v našem časopise, zřejmě také v důsledku navýšení počtu odběratelů.

Redakce děkuje za výbornou spolupráci při vydávání časopisu PhDr. L. Houdkovi a jeho spolupracovníkům z nakladatelství Galén s.r.o., rovněž děkuje prof. Z. Mařatkovi za pravidelné zasílání oblíbených a zajímavých postřehů z novinek světové literatury.

Do nového ročníku přeje redakce všem čtenářům hojnost publikační aktivity a spokojenosti s obsahem nového ročníku časopisu.

doc. MUDr. Milan Kment, CSc.
vedoucí redaktor

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test