Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2008; 62(1): 40-41.

Abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders - epidemiology and possible mechanisms

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Affiliation

Agrawal A, Whorwell PJ. Abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders - epidemiology and possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27(12): 2-10.

Literární rešerše epidemiologických dat ukázala, že se stížnost na nadýmání, někdy provázená stížností na zvětšení objemu břicha a tlak v břiše, vyskytuje u 16-30% všech osob a je jedním z nejčastějších příznaků v gastroenterologické praxi. Typická je tato obtíž u nemocných s dráždivým střevem, kde je udávána asi v 90 %. Asi u poloviny z nich je provázena zvětšením objemu břicha, a to zvláště u zácpového typu. Pocit vzedmutí břicha bývá spojen s viscerální hypersenzitivitou, kdežto objektivní distenze břicha spíše s hyposenzitivitou a zpomaleným střevním průchodem. Mezi příčinami autoři udávají plynatost, senzorickou a motorickou viscerální dysfunkci, svalovou aktivitu břišní stěny, sacharidovou intoleranci a změnu střevní flóry. Odmítají domněnku, že příčinou je povolení břišní stěny následkem hyperlordózy, kontrakce pánevního dna a snížení bránice, nebo» nic takového nepozorovali mezi svými případy vyšetřenými počítačovou tomografií a vlastní plethysmografickou metodou.

Komentář

Otázkou nadýmání se tato pracovní skupina zabývá již po několik desítiletí, jak o tom svědčí publikace z roku 1991, na niž se v této práci odvolávají(1). Obě publikace přinášejí cenná fakta, ale vzbuzují námitky tím, že nahlížejí tento problém jen z hlediska dráždivého střeva. Zcela nepovšimnutou ponechávají otázku tzv. neplynového vzedmutí břicha podmíněného dysfunkcí příčně pruhovaného svalstva obklopujícího břišní dutinu na rozdíl od dráždivého střeva, kde jde o dysfunkci svaloviny střevní. Jejich soubor nemocných se skládá pouze z nemocných s dráždivým střevem (IBS), a proto nemohli zjistit úchylky typické pro neplynové vzedmutí.

Neplynové vzedmutí břicha se v literatuře uvádí pod různými jmény, charakterizujícími jeho příznaky a příčiny: hysterická poptóza, hysterický pseudo-ileus, fantomový nádor břicha, pseudotympanitis nervosa, předstírané těhotenství, pseudogravidita, břicho v podobě tahací harmoniky. Jeho epidemiologie a symptomatologie byla mistrovsky popsána v Alvarezově publikaci(2) a knize(3) a s humorem i v Muntheho románu o San Michele(4). V klasické podobě je to vzácné onemocnění a většina praktiků se s ním asi v praxi nesetká. Avšak ten, kdo ho jednou uvidí, nebude o jeho existenci pochybovat. Pozoruhodná je rychlost, s níž může rozpětí břicha vymizet při prudkém hnutí mysli nebo při celkové anestezii - jako když se propíchne balón - ale bez známky meteorismu a flatulence.

Většina autorů zakládá své zprávy o tomto onemocnění na pozorování jednoho případu. Jediný Alvarez shromáždil z literatury několik desítek. Po prvé jsem se tímto stavem setkal v roce 1942. V roce 1956 jsem uveřejnil zprávu o čtyřech případech(5). U všech byly prokázány typické známky: bederní hyperlordóza, deprese bránice, povolení přední břišní stěny, nepřítomnost plynu, tekutiny či nádoru v břiše. Do konce své aktivity jsem shromáždil deset případů a zařadil je v klasifikačním systému funkčních břišních poruch mezi poruchy neuropatické(6,7).

Etiologie neplynového vzedmutí břicha je očividná v případech předstíraného těhotenství (pseudogravidity), popsané v královských rodinách toužících po následníku trůnu. U našich deseti případů šlo vesměs o ženy středního věku kolem menopauzy s neurotickými rysy, ale bez zjevného důvodu předstírat těhotenství.

Moje zkušenost a zájem mě podnítily k domněnce, že kromě vyslovených případů mohou existovat případy neúplné "abortivní", projevující se jen pocity napětí a tlaku v břiše, které nemocná označuje jako nadýmání nebo plynatost, ale bez zřetelného zvětšení břicha a bez meteorismu, flatulence a jiných příznaků dráždivého střeva (kromě event, prosté dyschezie). Typický je progresivní vzrůst obtíží během dne a vymizení vleže, během spánku a při celkové anestezii. Je možné spekulovat, že tato patofyziologie se může kombinovat s příznaky dráždivého střeva, a tedy sdružovat funkční poruchy svalstva břišní stěny a bránice s funkční poruchou střevní motility Tato eventualita by si zasloužila cílenou studii.

Závěrem lze shrnout, že abnormální stav svalstva obklopujícího břišní dutinu je dobře doloženým patogenetickým mechanismem u neplynového vzedmutí břicha. Autoři tuto příčinu obtíží nezjistili patrně proto, že výběr případů omezili na nemocné s dráždivým střevem, u nichž je příčina vzedmutí v poruše střevní motility a plynu. Lze mít podezření, že neúplný "abortivní" typ tohoto chorobného mechanismu může být příčinou pocitu napětí, tlaku a nadmutí břicha u nemocných bez příznaků dráždivého střeva a možná i u některých s dráždivým střevem, zvláště u těch, jejichž obtíže se zvětšují během dne a mizejí vleže a v noci(8).

Zdenek Mařatka

LITERATURA
  • 1. Maxton DG, Martin DF, Whorwell PJ, Godfrey M. Abdominal distension in female patients with irritable bowel syndrome : exploration of possible mechanisms. Gut 1991; 32: 662-664.
  • 2. Alvarez W. Hysterical type of nongaseous abdominal bloating. Arch Int Med 1949; 84: 217-245.
  • 3. Alvarez W. Nervousness, indigestion and pain. London-New York: Hoeber 1947; 350-354.
  • 4. Munthe A. Kniha o životě a smrti. Praha: Václav Petr 1932.
  • 5. Mařatka Z. Neplynové vzedmutí břicha. Čs. Gastroenterologie 1956; 10(6): 428-431.
  • 6. Mařatka Z, et al. Gastroenterologie. Praha: 1964, 1968, 1988, 1999.
  • 7. Mařatka Z. Functional gastrointestinal disorders - 50 years' experience in comparison with the Rome criteria. Folia Gastroent Hep 2005; 3: 10-16.
  • 8. Mařatka Z. Letter to the Editor. Aliment Pharmacol Lher (v tisku).

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test