Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

PRINCÍPY A VYUŽITIE ŠTANDARDOV V MEDICÍNE SÚČASNOSTI

Jozef Holomáň Orcid.org  

+ Pracoviště

Rozvoj vedy priniesol v ostatných desa»ročiach významný pokrok v oblasti experimentálnej a klinickej farmakológie s následnou dostupnos»ou terapeutických možností celej rady závažných ochorení. Na druhej strane WHO konštatuje, že 1/3 sveta trpí nedostatkom liekov a milióny µudí ročne umiera na choroby vyliečiteµné základnými liekmi. Vo vyspelých krajinách sveta sa vyvíjajú iniciatívy na zmiernenie týchto rozporov, presadzujú sa princípy medicíny založenej na dôkazoch (evidence based medicine – EBM) a presadzujú sa snahy o definovanie terapeutických odporúčaní (therapeutic guidelines) resp. štandardov liečby.

Ich cieµom je efektívna a prospešná liečba konkrétneho pacienta resp. choroby pri rešpektovaní racionálneho využitia dostupných finančných zdrojov.

V tomto prostredí je nevyhnutné definova» pojem racionálna farmakoterapia, ktorá zjednodušene znamená použitie »správneho« lieku »správnemu« pacientovi v optimálnej dávke, v definovanom čase, primeranej ceny a definovanej objektívnej informácii o lieku.

Odborné odporúčania racionálnej farmakoterapie by mali garantova», že konkrétny postup je vyjadrením konsenzu, ktorý zodpovedá definovaným kritériam, rešpektujúcim súčasný stav poznania. Ich kvalita a úroveň musí by» zabezpečená definovaným metodickým prístupom; závisí od úrovne dostupných kritérií (EBM, dôkaz, farmakoekonomické aspekty…). Odborné odporúčania sú svojim spôsobom záväzné. Všade vo svete sú implementované na úrovni odporúčania (»should«) na rozdiel od nespráne užívaného »synonyma« smernica (directive), ktorá prestavuje záväznú (»must«) formu informácie. Celý systém odborných odporúčaní musí umožňova» ich audit a kontrolu, ktoré sú neoddeliteµnou súčas»ou a podmienkou systému kvality ako aj ich ďalšieho rozvoja.

V SR od r. 1998 existuje edícia Metodických listov racionálnej farmakoterapie, garantovaná MZ SR. Definovaný protokol tvorby rešpektujúci medzinárodné štandardy i domáce skúsenosti zabezpečuje ich konsenzný princíp tvorby a nezávislos». Doposiaµ bolo publikovaných 37 rôznych ML orientovaných prevažne na liečbu medicínsky a spoločensky najzávažnejších problémov (napr. ICHS, dyslipoproteinémie, diabetes mellitus 1. a 2. typu, osteoporóza, chronická hepatitída C…). Postupne sa presadzuje ich implementácia a využitie v medicínskej praxi, dosiahol sa záujem a využitie zo strany zdravotných pois»ovní a zabezpečila sa ich široká dostupnos». Ďalej je nevyhnutné dopracova» systém auditu a kontroly ako aj mechanizmy vedúce k ich racionálnemu využívaniu a inovácii. Zákonom č. 576/2004 Z.z (§ 45) je definované, že MZ SR »vydáva štandardné diagnostické a štandardné terapeutické postupy«.

Od r. 2004 je registrovaný Národný inštitút kvality a inovácie (NIKI), ktorého poslaním je podporova» a zabezpečova» program kvality. Jednou z jeho úloh je ďalej rozvíja» systém tvorby a využitie odborných odporúčaní pre klinickú prax.

Hµadanie konsenzu optimálneho, resp. »možného« v oblasti racionálnej farmakoterapie je komplexný problém, vyžadujúci okrem profesionálnej a odbornej účasti rešpektovanie sociálno-etického aspektu. Táto požiadavka je prezentovaná a umocňovaná narastajúcim významom celosvetove diskutovanej kultúry zodpovednosti v oblasti liekovej politiky.

Vždy išlo a ide o konkrétneho pacienta, jeho zdravie, život, resp. kvalitu života. Tento princíp je výstižne definovaný v správe WHO (The World Health Report 2000): »Zdravotné systémy by sa mali popri starostlivosti o zdravie µudí koncentrova» aj na ich ochranu pred finančným ohrozením z ochorenia«.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test