Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

NEOADJUVANTNÁ RADIOCHEMOTERAPIA A CHIRURGICKÁ LIEČBA POKROČILÉHO KARCINÓMU KONEČNÍKA

Augustín Prochotský Orcid.org  

+ Pracoviště

Lokálne pokročilé neresekovateµné karcinómy rekta sú veµkým terapeutickým problémom. Jedná sa hlavne o fixované, nepohyblivé lézie, ktoré rastú často cirkumferenciálne a takmer totálne obturujú lúmen čreva, alebo T4 lézie kde jednoducho nemožno vykona» primárnu resekciu s adekvátnymi resekčnými okrajmi. Predoperačná – neoadjuvantná radioterapia v kombinácii s chemoterapiou si získala v poslednej dobe pevné miesto v manažmente liečby pacientov s pokročilým karcinómom rekta. Táto liečebná metóda vedie k zmenšeniu tumoru a/alebo downstagingu ochorenia, redukcii incidencie lokálnej rekurencie, zvyšuje počet kuratívnych resekcií a sfinkter zachovávajúcich operácií. Podµa niektorých autorov vedie aj k zlepšeniu prežívania pacientov. Shrinking (zmenšenie) tumoru pokročilých karcinómov rekta umožňuje realizáciu chirurgického výkonu aj u pôvodne neresekovateµných lézií. Okrem toho neoadjuvantná radiochemoterapia môže vyústi» do kompletnej eradikácie všetkých viabilných buniek z rekta a mezorekta čo sa považuje za kompletnú patologickú odpoveď, ktorá sa podµa literálnych údajov pohybuje v rozsahu 10–33 %.

Je zarážajúce, že 30–40 % pacientov s pokročilým karcinómom rekta, ktorí by mohli z neoadjuvantnej radiochemoterapie profitova» ju z rôznych príčin nedostane.

Autori prezentujú svoje skúsenosti s týmto postupom v manažmente pokročilého karcinómu konečníka a vyzdvihujú význam spolupráce radiodiagnostika, radioterapeuta, chemoterapeuta a chirurga.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test