Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

ENDOSKOPICKÁ LIEČBA MALIGNÝCH TUMOROV PAŽERÁKA



+ Pracoviště

Tumory pažeráka nemajú vo včasných štádiach takmer žiadne klinické prejavy, preto sa stretávame predovšetkým s pokročilými nálezmi. Pä»ročné prežívanie pozorujeme len u 10 % pacientov. V liečbe tumorov pažeráka preferujeme chirurgickú terapiu.

V poslednej dobe sa objavili endoskopické techniky zaoberajúce sa liečbou Barrettovho pažeráka a včasného karcinómu pažeráka. Jedná sa o metódy, ktoré si budú vyžadova» dlhšie sledovanie, aby mohli by» zaradené medzi štandardnú liečbu.

Nosnú čas» endoskopickej liečby pažeráka predstavuje paliatívna terapia pokročilých tumorov pažeráka. Medzi najvýznamnejšie metódy patria bipolárna elektrokoagulácia, nekróza tumoru pomocou etanolu, resp. iných látok podobného účinku, fotodynamická terapia, aplikácia laseru a neposlednej rade zavadzanie stentov.

Všeobecne pozorujeme, že aplikácia samoexpandibilných stentov patrí k najčastejšie používaným typom terapie. Táto metóda dominuje aj na našom pracovisku. Laserová terapia ako i ostatné hore uvedené metodiky sú používané buď ako doplňujúce alebo sú na ústupe.

Výsledky nášho súboru ukazujú, že zavádzanie samoexpadibilných stentov je veµmi efektívna a pomerne málo riziková metóda.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test