Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

DIVERTIKULÓZA A DIVERTIKULITÍDA TENKÉHO ČREVA

Július Mazuch Orcid.org  , Dušan Mištuna Orcid.org  

+ Pracoviště

ÚVOD

Divertikulóza a divertikulitída tenkého čreva (DTČ) patrí medzi zriedkavé ochorenie gastrointestinálneho traktu a vačšinou je asymptomatická až 60 %. Manifestuje sa asi v 40 % prípadov akútnymi alebo chronickými komplikáciami. Z akútnych komplikácii najčastejšie sú to divertikulitídy s perforáciou alebo bez perforácie, masívne krvácanie a obštrukcie, ktoré vyžadujú urgentný chirurgický výkon. Z chronických komplikácii DTČ sú to abdominálne bolesti, pseudoobštrukčný alebo malabsorbčný sndróm, výrazný hmotnostný úbytok, steatorea a anémia.

PACIENTI A METÓDY

Autori analyzovali 4 prípady divertikulózy tenkého čreva, ktoré boli symptomatické a klinicky manifestné. Vo všetkých 4 prípadoch boli dominantné bolesti brucha. Dva prípady prebiehali pod obrazom akútneho brucha, čo bolo podmienené akútnou divertikulitídou. V jednom prípade došlo k perforácii akútnej divertikulitídy tenkého čreva s následnou peritonitídou, ktorý bol urgentne chirurgicky riešený. V dvoch ďalších prípadoch DTČ dominovali chronické príznaky s malabsorbčným a pseudoobštrukčným syndrómom a s výrazným hmotnostným úbytkom.

VÝSLEDKY

Vo všetkých 4 prípadoch DTČ bol vykonaný radikálny chirurgický výkon – resekcia postihnutého úseku tenkého čreva s následnou anastomózou end to end. Traja pacienti sa uzdravili a došlo k ústupu všetkých »ažkostí. Jedna 83 ročná pacientka exitovala na 5. pooperačný deň na masívnu pµúcnu trombembóliu sekčne verifikovanú.

ZÁVER

Vačšina DTČ je asymptomatická a preto nevyžaduje chirurgické riešenie. Diagnóza sa zistí obyčajne pri komplikáciach a pri laparotómii pre akútne brucho. Pri chronických príznakoch je doležité vykona» enteroklýzu, ktorá má najvačšiu validitu v predoperačnej diagnostike DTČ.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test