Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2023; 77(3): 258–259.

Banská Štiavnica opäť hosťovala medzinárodné podujatie 12. ročníka Sympózia o portálnej hypertenzii

Světlana Adamcová-Selčanová1, Ľubomír Skladaný1

+ Pracoviště


Vážení kolegovia a priatelia,

v dňoch 14. a 15. apríla 2023 sa uskutočnil už 12. ročník Sympózia o portálnej hypertenzii (SPH) v Banskej Štiavnici. Podujatie bolo organizované pod záštitou Slovenskej hepatologickej spoločnosti (SHS), rokovacím jazykom bol už tretím rokom anglický jazyk.

Keďže 18. marca 2023 došlo v historickom centre Banskej Štiavnice k požiaru, dočasne bola organizácia SPH ohrozená, no tragédia nemala žiadne vážne následky na finálnej organizácii.

Počas minuloročného podujatia sme zúčastneným oznámili nový, tzv. klubový formát SPH, čo viedlo k obmedzeniam širokej propagácie až do poslednej chvíle.

Zámerom bolo nakloniť obvyklú prezentačno-diskusnú rovnováhu na diskusnú stranu, s cieľom priblížiť sa k vytvoreniu podobných štandardov starostlivosti, prezentovať a prepojiť už prebiehajúce výskumné projekty a venovať sa možnosti vytvorenia multicentrických projektov.

Podujatia sa zúčastnili významní predstavitelia odborov hepatológie, gastroenterológie, patológie, či transplantačnej medicíny zo Slovenska, ako aj z viacerých európskych krajín (Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Srbska) v celkovom počte 28 aktívnych účastníkov (obr. 1).

Prezentácie z jednotlivých hepatologických jednotiek boli excelentné. Diskutované domény boli nasledovné: WHAT‘S UP, PREDICTION, MICROBIOME a OFF-VOGUE. Každá jedna z nich podnietila a otvorila bohatú moderovanú panelovú diskusiu, ktorá bola zaznamenávaná. Po obdržanom súhlase budú jednotlivé diskutované state spísané a následne distribuované (v podobe Delphi) k vášmu pripomienkovaniu a doplneniu. Po finálnej recenzii budú publikované ako odporúčania alebo študijné materiály.

Vrcholom tohtoročného SPH klubu bola panelová diskusia o súčasnom stave a perspektívach skríningu ochorení pečene v našich regiónoch. Po prezentovaní skúseností z jednotlivých krajín, vrátane rozvíjajúceho sa skríningového projektu „SIRIUS“ na Slovensku, moderovanú panelovú diskusiu bloku SCREENING viedlo Chorvátsko – krajina strednej Európy s najdlhšou a najbohatšou históriou skríningu.

Za organizátorov podujatia si dovoľujeme vysloviť veľké poďakovanie všetkým, ktorí svojou významnou mierou, ale i „kvapkou“ prispeli k príprave tohtoročného podujatia SPH. Poďakovanie patrí za finančnú podporu všetkým odborným partnerom a firmám, ktoré sa rozhodli podporiť pokračovanie tohto významného medzinárodného podujatia.

Vážení kolegovia, veríme, že v priebehu nasledujúceho obdobia sa doznievajúce diskusie zhmotnia do hmatateľného výsledku.

V neposlednom rade si vás dovoľujeme srdečne pozvať na nasledujúci ročník – 13. klub – Sympózia o portálnej hypertenzii, ktoré sa uskutoční v dňoch 12. a 13. apríla 2024, ako už tradične v Banskej Štiavnici. Pre bližšie informácie sledujte stránku www.sph-sk.com.

Tešíme sa na stretnutie.
S úctou

MUDr. Svetlana Adamcová Selčanová, PhD.
vedúca organizačného výboru SPH

doc. MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD.
prezident SPH


Kreditovaný autodidaktický test