Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 2, s. 47.

Výroční zpráva časopisu Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie 58/2004

Milan Kment1

+ Affiliation

V roce 2004 vyšlo 6 čísel + anglické suplementum o 32 stránkách, celkem měl tedy ročník 278 stránek. Šesté číslo bylo věnováno 90. narozeninám prof. Mařatky. Anglické suplementum, vydané u příležitosti UEGW v Praze, podalo účastníkům informativní přehled o historii a činnosti našich gastroenterologů a hepatologů za posledních 40 let a bylo velmi dobře přijato.

V 58. ročníku bylo publikováno celkem 20 původních prací, z toho l endoskopická, 3krát laboratorní metody, 4krát léčba, novým metodám byla věnována 1 práce. Kazuistických sdělení bylo celkem 5. Hepatologická tématika byla předmětem 5 prací a dvou standardů. Slovenští autoři publikovali 4 práce. Dále byly uveřejněny 4 aktuální souhrny (ERCP u akutní biliární pankreatitidy, Transplantace jater, Enzymy, Hiátová hernie). Editorialy byly dva (J. Bureš a M. Ryska). Bylo uveřejněno celkem 9 doporučených postupů (standardů) na následující témata: Helicobacter pylori, Refluxní choroba jícnu, Gastroskopie, Peptický vřed, Horní dyspepsie, Hepatitis B a C, Kapslová enteroskopie a Gastropathie po nesteroidních antirevmaticích. Abstrakta z Pražského podzimního dne obsahovala celkem 12 příspěvků. Byly uveřejněny 2 diskusní příspěvky a recenzováno 5 nových knih. V osobních zprávách jsme vzpomněli narozenin prof. Mařatky a úmrtí prof. Lojdy a doc. Faltýna. Celkem 78 oblíbenými postřehy a jedním komentovaným referátem přispěl prof. Mařatka. Cestovní zprávy byly 3, v angličtině byly publikovány dva články in extenso.

V roce 2004 došlo celkem (nekryje se s obsahem časopisu) 65 příspěvků, tedy o 10 více než v roce předchozím, z toho 37 původních prací, a to 9 s hepatologickou tematikou a 28 s tematikou gastroenterologickou; všechny prošly recenzním řízením. Nejkratší doba trvání recenzního řízení byla 3 týdny, průměrná 1 měsíc. Doba po vrácení rukopisu po opravách cca 1 měsíc.

Byly obměněny instrukce pro autory, protože dosavadní již byly zastaralé. Snažili jsme je přizpůsobit instrukcím zahraničních časopisů. Českou i anglickou verzi je možno najít v každém čísle časopisu. Citace uvádíme nyní podle Vancouverské dohody v následujícím pořádku: příjmení a první písmeno křestního jména bez čárky, rok, ročník, stránkový rozsah. Nevyžaduje se imprimatur přednostů, ale písemný souhlas všech autorů s publikací je nutný, proto je třeba i písemná verze. Instrukce pro vrácení recenzované publikace jsou následující : autor musí odpovědět jednotlivě na všechny připomínky recenzenta, údaj, že bylo upraveno dle připomínek recenzenta není dostatečný a bude autorovi vrácen. Výhrady k recenzi nutno doložit. Spolu s tištěným textem posílejte stejný text také na CD. Diskety nejsou vhodné, nebo» dojdou většinou poškozené.

Informace o dodání publikace: pokud je udána e-mailová adresa, během týdne odešleme zprávu o obdržení rukopisu. Ostatní údaje (např. v kterém čísle bude práce otištěna) závisejí na dalším zpracování, proto nelze předem říci, v kterém čísle bude článek uveřejněn.

V případě potřeby zprávy pro grantovou agenturu je nejlépe poslat e-mailovou žádost. Redakce pošle na tuto výzvu dopis i e-mail, protože některé agentury chtějí obojí. Ústním žádostem nelze vyhovět.

Poděkování recenzentům

Za obětavou, namáhavou a velmi odpovědnou práci děkujeme následujícím kolegům:

M. Bednář, J. Bureš, P. Dítě, M. Dvořák, J. Ehrmann, B. Fixa, P. Frič, J. Hořejš, P. Hůlek, L. Jurgoš, L. Kolářová, J. Křemen, K. Lukáš, M. Lukáš, V. Mandys, Z. Mareček, J. Mazánek, M. Ryska, J. Stránský, J. Špičák, V. Vonka, Z. Zádorová, M. Zavoral, V. Zbořil.

doc. MUDr. Milan Kment,CSc.,
vedoucí redaktor časopisu

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test