Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

PALIATÍVNA LASEROVÁ LIEČBA KARCINÓMU KONEČNÍKA A HRUBÉHO ČREVA – VLASTNÉ SKÚSENOSTI

Juraj Májek Orcid.org  , Viktor Vráblik Orcid.org  

+ Affiliation

Významnou modalitou endoskopickej paliatívnej liečby kolorektálneho karcinómu je laserová liečba. Efektivita paliatívnej endoskopickej liečby v porovnaní s chirurgickou paliatívnou liečbou je porovnateµná, má však významne nižšiu morbiditu i mortalitu. Najpoužívanejším a najefektívnejším laserom v gastrointestinálnej endoskopii je NdYAG laser.

Na Gastroenterologickom oddelení NOÚ využívame NdYAG laser pri liečbe pokročilého karcinómu rekta a hrubého čreva už viac ako 14 rokov. V prezentácii analyzujeme výsledky dosiahnuté u 175 pacientov liečených na našom pracovisku od roku 1991. Hlavnou indikáciou laserovej liečby je inoperabilný rektálny karcinóm s príznakmi obštrukcie a krvácania. Kontraindikáciou je prítomnos» fistuly. Zvýšené riziko vzniká pri liečbe tumorov dlhších ako 7 cm, pri kompletnej obštrukcii a po predchádzajúcej rádioterapii. Úspešnos» liečby je pomerne vysoká. Včasná úspešnos» metódy dosahuje 90 %, dlhodobá úspešnos» liečby 75 %. Liečbu je však nutné opakova» v 2–4 mesačných intervaloch, pretože rezíduum nádoru stále dorastá. Účinok laserovej liečby výrazne zvyšuje následná brachyterapia. Komplikácie laserovej liečby nie sú časté. Medzi závažné komplikácie patrí perforácia, fistula, absces, krvácanie. Mortalita výkonu je 1–2 %.

Na základe našich výsledkov sme dospeli k záveru, že laser je v správne indikovaných prípadoch efektívna a bezpečná paliatívna liečba tumorov rekta.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test