Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

SÚČASNOSŤ A PERSPEKTÍVY PRIMÁRNEJ A SEKUNDÁRNEJ PREVENCIE NASH



+ Pracoviště

Nealkoholová steatohepatitída (NASH) je chronické zápalové ochorenie pečene, ktoré vzhµadom na masový, resp. narastajúci výskyt obezity a metabolického syndrómu (MS), resp. diabetu, nadobúda závažný epidemiologický a verejno-zdravotnícky význam. Potenciálny vývoj do pokročilejších štádií chronického ochorenia pečene, až do cirhózy a chronického hepatálneho zlyhania s potrebou transplantácie, ako aj supponovaný vz»ah hepatálnej poruchy lipidového metabolizmu k etiopatogenéze MS a zvýšenému kardiovaskulárnemu riziku (KVR) – v dosiaµ nepresne špecifikovaných skupinách pacientov, sú dôvodmi pre hµadania možností účinnej primárnej (zabraňuje vzniku) a sekundárnej prevencie NASH (zabraňuje progresii ochorenia a vzniku jeho závažných komplikácií).

Toto úsilie je v súčasnosti s»ažené chýbaním poznatkov o tzv. prirodzenom vývoji choroby a možnostiach vytypovania rizikových skupín pacientov, ohrozených včasnou progresiou a vznikom komplikácií NASH. Títo pacienti by totiž mali by» prvými adresátmi uvažovaných preventívnych a liečebných opatrení. Významným nedostatkom je aj chýbanie dobre definovaných sérových (náhradných) markerov aktivity a štádia NASH vo vz»ahu k progresívnemu vývoju choroby.

Tieto klinické (i metodické) problémy sú z uvedených dôvodov predmetom intenzívneho experimentálneho a klinického štúdia. Doterajšie poznatky poukazujú na istú účinnos» základných režimových a dietetických opatrení, zameraných na ovplyvnenie zvyčajne prítomného metabolického syndrómu (obezita, dyslipidémia, inzulínová rezistencia, atď.), t.j. na postupnú (!) redukciu hmotnosti, optimalizáciu pohybovej aktivity, racionálnu úpravu stravovacích návykov.

V oblasti medikamentóznej liečby – ako sekundárnej prevencie progresie a vývoja závažných komplikácii NASH – sú nateraz možnosti pomerne ohraničené, a to najmä pre chýbanie výsledkov dostatočne výpovedných klinických sledovaní. Nateraz sú k dispozícii prevažne výsledky malých, pilotných klinických štúdií, ktoré majú by» potvrdené (alebo vyvrátené) novými klinickými sledovaniami u dostatočne veµkých a primerane stratifikovaných súborov pacientov. V doterajších sledovaniach sa ako perspektívne liečebné modality ukázali(1,2): niektoré perorálne antidiabetiká (metformín, rosiglitazón, pioglitazón), antioxidanty (vitamín E, selén, betaín) a kyselina ursodeoxycholová (doterajšie výsledky zatiaµ neboli dostatočne konzistentné). Vzhµadom na sústredené medzinárodné úsilie – a aktuálne prebiehajúce klinické štúdie (Európa, USA) možno predpoklada», že v najbližších rokoch budeme svedkami nárastu relevantných klinických (a experimentálnych) poznatkov, ktoré azda prinesú aj overenie (podµa požiadaviek EBM) – a zavedenie nových diagnostických a liečebných postupov NASH do štandardnej klinickej praxe.

Literatura

1. New Trial for Treatment of Liver Disease – NASH Clinical Research Network, http://goldbamboo.com/news-a66397.html

2. SASS, DA., CHANG, P., CHOPRA, KB. Nonalcoholic fatty liver disease: a clinical review. Dig Dis Sci, 2005, Jan; 50, No. 1. p. 171–180.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test