Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

PRÍNOS PET/18FDG V DIAGNOSTIKE A STAGINGU NÁDOROV TRÁVIACEHO TRAKTU



+ Pracoviště

Pozitrónová emisná tomografia (PET) je jednou z významnych zobrazovacích metód nukleárnej medicíny, pričom najčastejšie využívaným pozitrónovým rádiofarmakom je 18F- fluorom značkovaná deoxyglukóza (18FDG). Zobrazenie malígnych nádorov týmto rádiofarmakom sa uskutočňuje na metabolickej úrovni na základe zvýšeného hromadenia 18FDG v aktívnom (viabilnom) tkanive. V súčasnosti sa považuje toto vyšetrenie za najcitlivejšiu zobrazovaciu modalitu v diferenciácii aktivity nádorového tkaniva, pretože na rozdiel od dostupných rádiologických metód zobrazuje ho na funkčnej úrovni, teda skôr ako sa prejavia morfologické zmeny. Ak nie je možné patologický proces touto metódou presne anatomicky zlokalizova», využíva sa fúzia (koregistrácia) s niektorou z rádiologických tomografických metód (CT, MR).

Jednou z najefektívnejšich indikácií využitia PET/18FDG sú nádory tráviaceho traktu, a to tak pri ich stagingu, resp. restagingu, odhalení miesta recidívy ochorenia, ako aj pri monitorovaní účinku liečby.

Na našom pracovisku sme doteraz touto metódou vyšetrili 3245 pacientov, z ktorých 470 bolo indikovaných pre niektorý z nádorov tráviaceho traktu. V našom súbore pacientov bol najvýznamnejšie zastúpený kolorektálny karcinóm (350 pac),u ktorých sa toto vyšetrenie osvedčilo najmä pri odhaµovaní miesta viabilného nádorového tkaniva pri zvýšenej hladine nádorových markerov alebo pri posudzovaní viability pečeňovýcn metastáz pred metastazektomiou alebo resekciou pečene.

Významné miesto si táto metóda našla aj v diagnostike, resp.diferenciálnej diagnostike karcinómu pankreasu od iných procesov rozpracovaím dvojfázového snímania. S týmto zameraním sme vyšetrili na našom pracovisku 52 pacientov.

Snáď najzaujímavejšou skupinou využitia PET/18FDG v diagnostike nádorov tráviaceho traktu bola v našom súbore skupina 62 pacientov s inoperabilným gastrointestinálnym stromálnym sarkómom (GIST) pri ktorých je toto vyšetrenie už štandardným postupom pred rozhodovaním o liečbe Glivekom. U týchto pacientov bolo významným prínosom semikvantitatívne vyhodnotenie účinku liečby na základe poklesu miery metabolizácie 18FDG.

ZÁVER

PET/18FDG vyšetrenie je v súčasnosti najcitlivejšou zobrazovacou metódou na posudenie viability nádorov tráviaceho traktu. Mali by sa vytvori» podmienky pre jej zdostupnenie, aby sa mohla účelne zaradi» do štandarných metod v ich diagnostike.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test