Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

NAŠE SKÚSENOSTI S CYTOLOGICKÝM VYŠETRENÍM U CHRONICKEJ PANKREATITÍDY

Ladislav Kužela Orcid.org  

+ Pracoviště

Chronická pankreatitída býva pomerne často komplikovaná sekundárnou stenózou d. choledochus, čo vyplýva z topografického uloženia pankreasu a extrahepatálnych žlčových ciest. Diferenciálna diagnóza takejto stenózy môže by» problematická. Z hµadiska ďalšej liečby a prognózy pacienta je dôležité, pokiaµ možno čo najskôr, odlíši» benígnu stenózu d. choledochus pri chronickej pankreatitíde od stenózy, ktorá vznikla v súvislosti s karcinómom pankreasu alebo cholangiokarcinómom.

Väčšina pacientov s podozrením na stenózu d. choledochus podstúpi ERCP vyšetrenie, ktoré v prípade potvrdenia diagnózy umožní aj terapeutický zákrok – drenáž žlčových ciest. ERCP umožňuje využi» viacero techník na odber materiálu na cytologické vyšetrenie: kefková cytológia, cytologické vyšetrenie z odobratej žlče (príp. pankreatického sekrétu) a cytologický materiál získaný prepláchnutím extrahovaného drénu.

PACIENTI – METÓDA

Od roku 2001 do 2004 sme vyšetrili 59 pacientov s diagnózou chronickej pankreatitídy, ktorým bol extrahovaný duodenobiliárny drén (DBD) zavedený pre stenózu d. choledochus. Časový interval od zavedenia drénu po jeho extrakciu bol od 0 do 94 dní. Drén bol hneď po extrakcii zo žlčových ciest prepláchnutý 10 ml fyziologického roztoku a takto získaný materiál spracovaný v najkratšom možnom intervale na patológii.

VÝSLEDKY

U 34 pacientov boli popísané epitelové bunky bez atypií., u 3 pacientov patológ popísal dysplastické zmeny epitelu a bunky s výraznými atypiami hodnotené ako malígne. Pri spätnom vyhodnotení korelácie cytologického nálezu so zistenou diagnózou sme u 21 % pacientov získali falošne negatívny výsledok v zmysle neoplastického procesu. 39 % nálezov sa nedalo hodnoti» (nereprezentatívny materiál).

ZÁVER

Uvedené výsledky predstavujú naše prvé skúsenosti s cytologickým vyšetrením materiálu získaného prepláchnutím DBD. Nízky počet pacientov, nedostupnos» histologického overenia diagnózy u viacerých pacientov ako aj fakt, že všetky nálezy neboli hodnotené len jedným patológom nám neumožňuje jednoznačne hodnoti» klinický význam tohoto vyšetrenia.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test