Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

MANAŽMENT RECIDIVUJÚCEHO POLYPU DRUHEJ ČASTI DUODENA MIMO VATERSKEJ PAPILY



+ Pracoviště

Kazuistika

Pacient s klinicky manifestným (meléna) krvácajúcim polypom v D2 distálne od Vaterskej papily. Počas ERCP na vylúčenie adenómu Vaterskej papily urobená polypektómia – polyp sa nepodarilo vytiahnu» a histologizova». Preto histologizujeme bázu po polypektómii –adenomatózne štruktúry s dyspláziami I., II. stupňa. O 3 týždne po prehojení v oblasti bázy už viditeµné drobné polypoidné štruktúry. Rozhodujeme sa pre mukozálnu resekciu sliznice v oblasti bázy po polypektómii. Následne okraje i báza resekčnej plochy ošetrené argon plazma koaguláciou. Napriek menej prístupnej lokalite a nesporne vyššiemu riziku komplikácii výkon je úspešne dokončený.

Patologicky – resekát sliznice hodnotený ako neistý s nemožnos»ou vylúči» veµmi dobre diferencovaný vývodový karcinóm pankreasu. Následne realizujeme EUS, MR a MRCP, kde nie je nález tumoróznej formácie v oblasti D2, choledochu a v oblasti hlavy pankreasu. Onkomarkery CEA, CA 19-9 opakovane normálne. Makroskopicky nález v D2 – normálna sliznica.

Pacienta tč. považujeme za vyliečeného a vrámci onkologického sledovania plánujeme o pol roka a o rok znova vyšetri» – EUS. Onkomarkery sledujeme á 3 mesiace.

Záver

Týmto príkladom chcem dokumentova», že je možné, aj keď sa to vždy nemusí podari» endoskopicky dorieši» všetky dostupné lézie Git, ktoré sú lokalizované v sliznici.

A myslím, že tam kde sú skúsenosti a vybavenie, je potrebné sa o to pokúsi». Zároveň dnešné možnosti zobrazovacej diagnostiky sú tak dobré, že nie je nutné pristúpi» k operačnej procedúre – resekcii Git – len z dôvodu neistoty obzvláš» ak sa jedná o D2, kde resekcia Git vyžaduje aj resekciu hlavy pankreasu. Pri správnom sledovaní pacienta rozumná indikácia k operácii neznamená zníženie doby prežívania oproti okamžitej operácii.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test