Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

FOTODYNAMICKÁ TERAPIA NÁDOROV TRÁVIACEHO TRAKTU



+ Pracoviště

Princíp fotodynamickej liečby pozostáva v tvorbe lokalizovanej nekrózy spôsobenej svetlom príslušnej vlnovej dĺžky v senzitizovanom tkanive. V oblasti tráviaceho traktu indikačnú skupinu predstavujú pacienti s premalignými resp i malignými léziami tráviacej trubice kontraindikovaní resp odmietajúci operačný zákrok. Práca je rozdelená do dvoch častí:
1. skúsenosti z NMLC v Londýne;
2. prvé skúsenosti z OLM v Bratislave.

V NMLC sme požívali u 22 pacientov s tumormi ezofagu, duodena a rekta 3 senzitizačné látky: ALA, Fotofrin resp mTHPc (Foscan). Nekrotizačný efekt Fotofrinu a mTHPc podávaných i.v. bol výrazný, avšak kožná fotosenzitivita trvajúca l mesiac (mTHPc) až 2 mesiace (Fotofrin) predstavujú najväčšiu nevýhodu uvedených dvoch senzitizátorov. Naopak povrchový efekt ALA, (s pohodlnejšou p.o. senzitizáciou) sprevádza len krátkodobá 2dňová kožná senzitivita. U všetkých pacientov hojenie nekrotických post terapeutických lézií prebehlo bez komplikácií. U pacientov pred terapiou boli vykonané a hodnotené spravidla aj fluorescenčné štúdie.

Od januára 2005 sme fotodynamickou terapiou v OLM Bratislava liečili 4 pacientov po p.o. senzitizácii s ALA, pri vlnovej dlžke 630 nm s dg plošných viloznych adenómov (2× rektum a 1× žalúdok a 1× ezofagus), z toho u dvoch po predchádzajúcej APC liečbe. Krátkodobé výsledky sa ukazujú sµubne , potrebné je však dlhodobejšie endobioptické (vs i EUS) sledovanie pri väčšom súbore pacientov.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test